ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele american în exercițiu, Donald Trump, a anunțat luni că l-a demis pe ministrul apărării, Mark Esper.

„Mark Esper este demis (terminated). Aș vrea să-i mulțumesc pentru serviciu”, a scris Donald Trump, luni, pe Twitter.

În următoarea postare, președintele a anunțat că îl numește pe Christopher C. Miller în locul lui Mark Esper.

„Sunt încântat să anunț că Christopher C. Miller, foarte respectatul Director al Centrului Național de Contraterorism (confirmat unanim de Senat) va fi secretar interimar al apărării, cu efect imediat”, a mai comunicat Donald Trump.

Nu se cunosc deocamdată motivele demiterii lui Mark Esper, dar unele surse citate de Agerpres indică tensiuni între ministrul Apărării și președinte, legate de posibilitatea implicării militarilor în  prevenirea degenerării protestelor „Black Lives Matter”. 
 
Christopher C. Miller a servit în cadrul Forțelor Speciale ale Armatei SUA (numite popular „Beretele Verzi”), fiind militar activ în perioada 1983 - 2014, iar după aceea a fost contractor militar. A avut funcția de consilier în probleme de contra-terorism în Consiliul Național de Securitate al SUA, unde a fost implicat în operațiuni împotriva grupării Stat Islamic. Apoi, a lucrat ca asistent adjunct al ministrului Apărării pentru operațiuni speciale și combaterea terorismului. A fost implicat în desemnarea Iranului, Hezbollah-ului și a terorismului domestic american ca amenințări la adresa SUA. 

Pe 10 august 2020 a devenit director al Centrului Național de Contraterorism, structură a Oficiului Directorului Serviciilor Naționale de Informații, grup ce reunește specialiști din cadrul altor agenții federale, inclusiv CIA, FBI, Departamentul Apărării și Departamentul de Securitate Internă. Donald Trump își anunțase intenția de a-l numi în această poziție încî din luna martie 2020, iar Miller a fost confirmat de Senatul SUA prin vot cu voce tare pe 6 august 2020.

Pe 9 noiembrie 2020, Donald Trump l-a numit pe Miller ca ministru interimar al Apărării, în locul lui Mark Esper. El va rămâne în exercițiu până la învestirea președintelui ales. În cazul în care scorul final al alegerilor prezidențiale va confirma un al doilea mandat pentru Donald Trump, probabil că și Christopher C. Miller își va vedea mai departe de minister în următorii 4 ani.
 
Dacă motivul este legat de protestele care se răspândesc rapid pe cuprinsul Americii, haideți să vedem cum stă situația în acest moment. Prodocens Media ne-a tradus un reportaj Fox News:

 
 
"Protestele electorale se intensifică din cauza lipsei de acces la procesul de numărare a buletinelor de vot
 
Protestele electorale se intensifică, mii de oameni ieșind pe stradă pentru a cere ca fiecare vot să fie numărat. Ashley Strohmier transmite live haosul dezlănțuit în orașele din toată țara:
 
Mulțumesc, Ashley. Au fost ciocniri aseară între poliție și protestatari în diferite orașe din țară. La început au fost pașnici. Au fluturat pancarte cu Biden și au scandat numărați voturile. Dar apoi lucrurile au scăpat complet de sub control, 60 de persoane fiind arestate în New York pentru că au dat foc, au scuipat ofițerii și chiar au lovit cu pumnii în față un ofițer superior NYPD.Poliția a găsit arme și încărcătoare.
 
Protestatarii din Detroit au fost furioși din cauza lipsei de acces la procesul de numărare a buletinelor de vot. Oficialii au ajuns să încuie ușile, ca să nu poată intra. Protestatarii solicitau oprirea votului, în urma știrii că președintele a intentat proces în Michigan.
 
Manifestarea din Portland a fost categorisită ca răzmeriță, fie cauza violenței generalizate. În Philladelphia, protestele au fost duble, solicitând justiție rasială și politică, în urma filmării care arată împușcarea lui Walter Wallace Jr de către poliție."