ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele SUA, Donald Trump, a reacționat după atacul din cursul dimineții de miercuri asupra bazelor americane din Irak. Donald Trump a venit la conferința de presă însoțit de cei mai importanți generali ai SUA și de Mike Pence, vicepreședintele SUA. Trump susține că Soleimani punea la cale noi atacuri, iar SUA l-au împiedicat. De asemenea, președintele american a spus că niciun american nu a fost rănit în atacul asupra bazelor americane din Irak, din această dimineață.

„Câtă vreme sunt președintele SUA, Iranul nu va avea voie niciodată să aibă arme nucleare. Poporul american trebuie să fie fericit. Nici un american nu a fost rănit, nu sunt pierderi de vieți omenești. Daunele sunt minore. Forțele americane sunt pregătite pentru orice. Trupele americane vor rămâne în zona de conflict”, a spus liderul american. 

„Regimul agresiv al Iranului a fost tolerat din 1979. Nu vom mai lăsa acest lucru să se întâmple. Săptămâna trecută am decis, la ordinul meu, să ucidem un terorist. Soleimani a fost responsabil pentru unele din cele mai mari nenorociri. Continuăm să reevaluăm situația și posibilitățile. SUA o să impună sancțiuni împotriva Iranului”, a continuat Trump, care a cerut NATO să se implice mai mult în procesul din Orientul Mijlociu.
 
”Suntem independenți energetic și nu mai avem nevoie de petrolul din Irana”, a mai spus Trump. ”Avem rachete supersonice în fabricație, dar nu înseamnă că vrem să le folosim. Nu le vorm folosi”.  Iranul trebuie să-și abandoneze ambițiile nucleare, a spus președintele SUA.
 
„În final mă adresez poporului și liderilor din Iran, vrem să avem un viitor, un viitor măreț, unul pe care îl meritați. Un viitor al prosperității pe plan intern și în armonie cu națiunile lumii. Statele Unite sunt dispuse să ajungă la pace cu cei care vor acest lucru”, a concluzionat Trump.
 
Iranul a lansat marți noaptea rachete asupra forțelor din Irak conduse de SUA, inclusiv baza aeriană al-Asad, la cinci zile după ce generalul iranian Qassem Soleimani a fost ucis de o dronă americană. Cu numai câteva ore înainte, secretarul apărării Statelor Unite, Mark Esper, declarase că se așteaptă la represalii din partea Iranului, consemnează Reuters.
Baza al-Asad, din provincia Anbar de la nord-vest de Bagdad, este unul din obiectivele cele mai vizitate de oficiali de rang înalt, inclusiv de președintele Statelor Unite, Donald Trump, în decembrie 2018, reamintește Reuters.