ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ovaționat, comentat și lăudat, discursul rostit joi seară, la Ateneul Român, de polonezul Donald Tusk, se aseamănă, ca o picătură de apă, cu cel pe care  președintele Consiliului European îl ținea în urmă cu un an la Sofia.
 
Același entuziasm l-au avut și bulgarii în momentul în care Tusk li s-a adresat în limba bulgară, la ceremonia de preluare de către țara vecină a președinției rotative a UE. În același stil, Donald Tusk a elogiat nume din arta și sportul țării vecine,  dând citate din autorii bulgari cei mai cunoscuți și amintind, ca și la București, în final, performanța unui celebru fotbalist bulgar.

„Cred că președinția bulgară a Consiliului UE va fi la fel de eficientă cum a fost Hristo Stoicikov la Campionatul Mondial de Fotbal acum un sfert de secol", spunea Donald Tusk în ianuarie 2018, conform site-ului consilium.europa.eu.

„Pentru generațiile mai tinere, teatrul în care ne aflăm azi este, probabil, mai strâns legat de numele renumitului actor Zachary Baharov și de rolul său în seria "Game of Thrones", decât de poezia lui Ivan Vazov. Istoria Balcanilor este mai dramatică și mai interesantă decât scenariul din „Urzeala Tronurilor", chiar dacă în ea nu există dragoni”, rostea președintele Consiliului European în discursul care a avut ca motto un citat din poetul bulgat Vazov: „Țară dragă, cât de frumoasă ești, cât de minunat este cerul tău albastru". 

„Cine, dacă nu voi - descendenții lui Spartacus, moștenitorii celei mai vechi statalități europene, voi, care niciodată nu ați pierdut un drapel în vreo bătălie - ar fi mai buni pentru a face față acestei sarcini importante și extrem de dificile”, i-a lăudat Tusk pe bulgari.