Ovaționat, comentat și lăudat, discursul rostit joi seară, la Ateneul Român, de polonezul Donald Tusk, se aseamănă, ca o picătură de apă, cu cel pe care  președintele Consiliului European îl ținea în urmă cu un an la Sofia.
 
Același entuziasm l-au avut și bulgarii în momentul în care Tusk li s-a adresat în limba bulgară, la ceremonia de preluare de către țara vecină a președinției rotative a UE. În același stil, Donald Tusk a elogiat nume din arta și sportul țării vecine,  dând citate din autorii bulgari cei mai cunoscuți și amintind, ca și la București, în final, performanța unui celebru fotbalist bulgar.

„Cred că președinția bulgară a Consiliului UE va fi la fel de eficientă cum a fost Hristo Stoicikov la Campionatul Mondial de Fotbal acum un sfert de secol", spunea Donald Tusk în ianuarie 2018, conform site-ului consilium.europa.eu.

„Pentru generațiile mai tinere, teatrul în care ne aflăm azi este, probabil, mai strâns legat de numele renumitului actor Zachary Baharov și de rolul său în seria "Game of Thrones", decât de poezia lui Ivan Vazov. Istoria Balcanilor este mai dramatică și mai interesantă decât scenariul din „Urzeala Tronurilor", chiar dacă în ea nu există dragoni”, rostea președintele Consiliului European în discursul care a avut ca motto un citat din poetul bulgat Vazov: „Țară dragă, cât de frumoasă ești, cât de minunat este cerul tău albastru". 

„Cine, dacă nu voi - descendenții lui Spartacus, moștenitorii celei mai vechi statalități europene, voi, care niciodată nu ați pierdut un drapel în vreo bătălie - ar fi mai buni pentru a face față acestei sarcini importante și extrem de dificile”, i-a lăudat Tusk pe bulgari. 
 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews