Donație de mare importanță a IPS Teodosie la Academia Română: Diploma lui Eminescu de la Berlin și Arhiva Mitropolitul Marcus al Tomisului au ajuns în premieră în Biblioteca Academiei - VIDEO cu Dr. Günter Stock și artizanii proiectului cultural românesc

Joi, 22 februarie 2024, Academia Română, prin doamna Gabriela Dumitrescu, șef serviciu Manuscrise și carte rară, Biblioteca Academiei Române (foto mai jos) și acad. Nicolae Noica, Director al Bibliotecii Academiei Române, a primit din partea Înaltpreasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și a Academiei Tomitane, instituție culturală a eparhiei de la Marea Neagră, o importantă donație de carte.

Este vorba de copii ale actelor privind Diploma lui Mihai Eminescu de student la Facultatea de Filosofie, Königlichen Friedrich-Wilhelms-Universität zu Berlin, actuala Universitate Humboldt (foto mai jos), descoperite de prof. Constantin Barbu, Bogdan Cuza și Dr. Ion Marcea împreună cu Dr. Günter Stock, președinte al Academiei de Științe Brandenburgice din Berlin și al Federației Europene ALLEA a celor 50 de Academii de Științe din Europa (2015), și de volume de manuscrise din mai multe arhive ale lumii care atestă prezența Mitropolitului Marcus al Tomisului la Sinodul de la Niceea din anul 325, sub împăratul, devenit sfânt, Constantin cel Mare.

Toate acestea intră în premieră în posesia Bibliotecii Academiei Române, grație unei donații făcute de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
„Academia Tomitană are bucuria să dăruiască Academiei Române documente de mare importanță, care îi lipsesc acesteia: Matricola poetului național Mihai Eminescu, obținută din Germania, de la Berlin, dar și volume importante din Biblioteca Academiei Tomitane, care a recuperat multe din scrierile părinților noștri din primul mileniu și iată, astăzi donăm 10 volume din documentele care dau mărturii atat de limpede, cu imagini și scrieri, despre Mitropolitul Marcus, care a participat la Sinodul I ecumenic de la Niceea. Avem o mare bucurie ca Academia Română, cel mai înalt for de cultură al țării noastre să aibă și aceste documente atât de importante, aceste nestemate de folos pentru neamul nostru românesc.”, spune IPS Teodosie într-o adresare video către Academia Română, pregătită pentru această manifestare culturală, în care redă în amănunt detalii istorice despre creștinarea Sciției Mici, a Dobrogei de azi, și despre prezența Mitropolitului Marcus la Niceea - VIDEO mai sus.
În aceeași filmare se află și cuvântul Prof. Dr. Acad. Günter Stock, președinte al Academiei de Științe Brandenburgice din Berlin și al Federației Europene ALLEA a celor 50 de Academii de Științe din Europa (2015), care a contribuit la obținerea și transmiterea către profesorul Constantin Barbu a unor documente unice din arhivele Academiei berlineze despre Dimitrie Cantemir, care a fost membru al acesteia, cât și despre Mihai Eminescu la Berlin:
„Vă rog să primiți alăturat intervenția mea cu referire la cercetările științifice pe care le-am demarat începând cu anul 2014, privind evoluția înscrierii lui Dimitrie Cantemir în cadrul Academiei Imperiale Prusace de Științe, devenită ulterior Academia de Științe Brandenburgice, cu sediul în Berlin.
Odată cu aceasta, ne-am aplecat și asupra cursurilor universitare parcurse de Mihai Eminescu în perioada anilor 1872-1875, pe care le-a urmat în cadrul Universității Imperiale Friedrich Wilhelm, actuală Humboldt. În cele din urmă constatate, am remarcat că prezența la cursurile universitare este conformă cu cele înscrise în Foaia Matricolă 584 a Rectoratului Facultății de Filosofie a Universității Friedrich Wilhelm, respectiv Humboldt. Din nefericire, alte documente suplimentare cu privire la activitatea poetului nu au mai putut fi găsite nici la Academia de Științe Brandenburgice, nici în arhivele Universității Humboldt din Berlin.
Țin să precizez că ambele instituții de științe germane, se mândresc de a fi beneficiat de prezența în cadrul lor a celor doi membri marcanți ai României de odinioară”, a spus în cuvântul său președintele Academiei de Științe Brandenburgice din Berlin și al Federației Europene ALLEA a celor 50 de Academii de Științe din Europa (2015).
La manifestare au participat direct profesorul Constantin Barbu, discipol al lui Constantin Noica, Bogdan Cuza, strănepot al Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Enea Dabija, strănepot al marelui român Mihai Eminescu, precum și, ca invitat de onoare, poetul mongol Gombojav Mend Ooyo, președinte al Academiei de Cultură și Poezie a Mongoliei. Alocuțiunile lor au fost întregite de la Koln de cuvântul medicului Ion Marcea, care s-a străduit în Germania să obțină, în cadrul echipei de cercetare culturală a celor numiți mai sus, documentele de studii ale lui Mihai Eminescu la Berlin.
Intervențiile lor privind aceste moment emoționant pentru cultura română sunt cuprinse în filmul pe care vi-l punem la dispoziție mai sus.

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Bombă de proporții: JUSTIȚIA A SUSPENDAT LOVITURA DE STAT! Curtea de Apel a anulat hotărârea abuzivă a CCR. Turul II Înapoi

După ce au ”pierdut” Coiful Dacic, olandezii vor și sculpturile lui Brâncuși

PANICĂ în Spania, Portugalia și Franța după ce țările UE au fost afectate de o pană masivă de curent electric. ACTUALIZARE: Motivul ”științific” este enunțat ca fiind un ”fenomen atmosferic rar”. Peninsula Iberică PARALIZATĂ - Noaptea aduce HAOSUL

SISTEMUL CONTRAATACĂ: Alexandru Vasile, judecătorul curajos care a suspendat anularea alegerilor, atacat de CSM! - SOLIDARITATE! Cine este eroina Gheorghița Popescu, cea care a încercat urgentarea deciziei motivând apropierea alegerilor

Bombă cu ceas pe masa CNSAS! ”Dosarul de Securitate al președintelui CCR, Marian Enache, este la DGIA, serviciul secret al Armatei”. Paralela cu cazul Traian Băsescu, alias ”Petrov”

Viganò: Conclavul este falsificat – De aceea, viitorul Papă nu va avea autoritate
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Prima pagină Știri
Persoane: Bogdan Cuza Constantin Barbu (filozof) Dr. Ion Marcea Enea Dabija Gabriela Dumitrescu Günter Stock IPS Teodosie Mihai Eminescu Mitropolitul Marcus al Tomisului Nicolae Noica
Locații: Academia Română Berlin Tomis
Subiecte: Diploma lui Eminescu Eminescu la Berlin Matricola lui Eminescu Mihai Eminescu - Opera Politică Mihai Eminescu - simbol național Mitropolia Tomisului
Organizații: Academia din Berlin Academia Română Academia Tomitană Arhiepiscopia Tomisului Biblioteca Academiei Române
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (1)