ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Joi, 22 februarie 2024, Academia Română, prin doamna Gabriela Dumitrescu, șef serviciu Manuscrise și carte rară, Biblioteca Academiei Române (foto mai jos) și acad. Nicolae Noica, Director al Bibliotecii Academiei Române, a primit din partea Înaltpreasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și a Academiei Tomitane, instituție culturală a eparhiei de la Marea Neagră, o importantă donație de carte.

Este vorba de copii ale actelor privind Diploma lui Mihai Eminescu de student la Facultatea de Filosofie, Königlichen Friedrich-Wilhelms-Universität zu Berlin, actuala Universitate Humboldt (foto mai jos), descoperite de prof. Constantin Barbu, Bogdan Cuza și Dr. Ion Marcea împreună cu Dr. Günter Stock, președinte al Academiei de Științe Brandenburgice din Berlin și al Federației Europene ALLEA a celor 50 de Academii de Științe din Europa (2015), și de volume de manuscrise din mai multe arhive ale lumii care atestă prezența Mitropolitului Marcus al Tomisului la Sinodul de la Niceea din anul 325, sub împăratul, devenit sfânt, Constantin cel Mare.

Toate acestea intră în premieră în posesia Bibliotecii Academiei Române, grație unei donații făcute de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

„Academia Tomitană are bucuria să dăruiască Academiei Române documente de mare importanță, care îi lipsesc acesteia: Matricola poetului național Mihai Eminescu, obținută din Germania, de la Berlin, dar și volume importante din Biblioteca Academiei Tomitane, care a recuperat multe din scrierile părinților noștri din primul mileniu și iată, astăzi donăm 10 volume din documentele care dau mărturii atat de limpede, cu imagini și scrieri, despre Mitropolitul Marcus, care a participat la Sinodul I ecumenic de la Niceea. Avem o mare bucurie ca Academia Română, cel mai înalt for de cultură al țării noastre să aibă și aceste documente atât de importante, aceste nestemate de folos pentru neamul nostru românesc.”, spune IPS Teodosie într-o adresare video către Academia Română, pregătită pentru această manifestare culturală, în care redă în amănunt detalii istorice despre creștinarea Sciției Mici, a Dobrogei de azi, și despre prezența Mitropolitului Marcus la Niceea - VIDEO mai sus.

În aceeași filmare se află și cuvântul Prof. Dr. Acad. Günter Stock, președinte al Academiei de Științe Brandenburgice din Berlin și al Federației Europene ALLEA a celor 50 de Academii de Științe din Europa (2015), care a contribuit la obținerea și transmiterea către profesorul Constantin Barbu a unor documente unice din arhivele Academiei berlineze despre Dimitrie Cantemir, care a fost membru al acesteia, cât și despre Mihai Eminescu la Berlin:

„Vă rog să primiți alăturat intervenția mea cu referire la cercetările științifice pe care le-am demarat începând cu anul 2014, privind evoluția înscrierii lui Dimitrie Cantemir în cadrul Academiei Imperiale Prusace de Științe, devenită ulterior Academia de Științe Brandenburgice, cu sediul în Berlin.

Odată cu aceasta, ne-am aplecat și asupra cursurilor universitare parcurse de Mihai Eminescu în perioada anilor 1872-1875, pe care le-a urmat în cadrul Universității Imperiale Friedrich Wilhelm, actuală Humboldt. În cele din urmă constatate, am remarcat că prezența la cursurile universitare este conformă cu cele înscrise în Foaia Matricolă 584 a Rectoratului Facultății de Filosofie a Universității Friedrich Wilhelm, respectiv Humboldt. Din nefericire, alte documente suplimentare cu privire la activitatea poetului nu au mai putut fi găsite nici la Academia de Științe Brandenburgice, nici în arhivele Universității Humboldt din Berlin.

Țin să precizez că ambele instituții de științe germane, se mândresc de a fi beneficiat de prezența în cadrul lor a celor doi membri marcanți ai României de odinioară”, a spus în cuvântul său președintele Academiei de Științe Brandenburgice din Berlin și al Federației Europene ALLEA a celor 50 de Academii de Științe din Europa (2015).

La manifestare au participat direct profesorul Constantin Barbu, discipol al lui Constantin Noica, Bogdan Cuza, strănepot al Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Enea Dabija, strănepot al marelui român Mihai Eminescu, precum și, ca invitat de onoare, poetul mongol Gombojav Mend Ooyo, președinte al Academiei de Cultură și Poezie a Mongoliei. Alocuțiunile lor au fost întregite de la Koln de cuvântul medicului Ion Marcea, care s-a străduit în Germania să obțină, în cadrul echipei de cercetare culturală a celor numiți mai sus, documentele de studii ale lui Mihai Eminescu la Berlin.

Intervențiile lor privind aceste moment emoționant pentru cultura română sunt cuprinse în filmul pe care vi-l punem la dispoziție mai sus.