ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Actorul și poetul Dorel Vișan a vorbit în emisiunea „Clubul Prietenilor de la 10”, la Radio România Actualități,  despre latura spirituală care, din păcate se pierde din ce în ce mai mult, mai ales la tinerele generații, despre Dumnezeu, dar și despre Eminescu,  „ființa supremă care ne-a fixat în istorie”. Cu amărăciune, actorul Dorel Vișan constată că „trăim într-o lume care nu mai are gânduri, sau, dacă are, nu mai sunt de calitate”, iar „omul s-a îndepărtat de ceea ce a fost odată, de natura lui”.

„Se spune că o țară, un neam corupt, așa spunea Eminescu, este un neam pierdut. La noi nu e corupția numai pentru că fură unul sute de milioane de euro. Este un sistem coruptibil care a intrat în români în acești 28 de ani. Este un sistem care are la bază lipsa de educație și de cultură”, spune actorul care a interpretat peste 40 de roluri în teatru și a fost distribuit in peste 50 de filme, și autor de poezie psalmică.

Credința ziditoare

„Lumea și-a format o estetică nouă, nu mai are o filosofie a vieții. Pe vremuri, fetele erau duse la pension, erau învățate să lucreze, să se ocupe de familie. Băieții erau duși la școli unde li se puneau anumite norme de încercare, pentru ca să fie pregătiți pentru viață. Aceste coduri nu mai există. Zicem astăzi că „au venit cu tradiția”. Fals: au venit cu un spectacol de  estradă. Aceste vremuri se pot întoarce dacă este o mișcare lăuntrică, din interiorul omului, și nu din afară. Nu de la mașină! Credința în mașină, care l-a robit pe om, este o mișcare falsă. E o credință care nu e ziditoare. Credința ziditoare vine din interior, acolo unde este amprenta divină, cum zic învățații”, crede maestrul Dorel Vișan.

 Dumnezeu este conștiință

„În fizica cuantică s-au făcut acum descoperiri epocale în legătură cu existența lui Dumnezeu, a acestei puteri nemaipomenite. Căreia, dacă nu vrei să-i spui Dumnezeu, nu-i spui Dumnezeu. Dar trebuie să crezi. Pentru că Dumnezeu este conștiință. Și Dumnezeu poate fi perceput numai prin conștiință. Nimic nu există dacă nu există Dumnezeu. Conștiința lui Dumnezeu crează realitatea. Iar dacă eu neg realitatea, mă neg pe mine. Fără Dumnezeu nu sutem nimic. Nu propovăduiesc asta ca un habotnic, care tocește pragurile bisericilor, deși mă duc la Biserică. Noi trebuie să credem într-o forță care e deasupra noastră, despre care Sfântul Maxim spunea că „Dumnezeu este Entitate născătoare de viață”, Puterea Puterilor. Același lucru îl spun și fizicienii cuantici”.

Despre Eminescu

„Eminescu este ființa supremă care ne-a fixat în istorie. Eminescu este un univers. Scriitura eminesciană are forma simfonică. Eminescu este ființa, cred că unică în lume, care a primit foarte multe epitete pentru că nu a fost înțeles. Eminescu a fost numit „pesimist”, „defetist”, „paseist”, „reacționar”, „xenofob”, „naționalist”, „antisemit”, anti-european”, „tanatofob”, „idolatru”.  Eminescu nu a fost așa. El a arătat adevărurile fundamentale, starea omului. Eminescu a fost o conștiință”.