ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Văd o singură explicație a iresponsabilei, rușinoasei, revoltătoarei demisii a lui Florin Cîțu.

Că Iohannis și Orban l-au forțat să demisioneze se știe. A fost amenințat: „Vrei să te baricadezi la Guvern ca Grindeanu?” Se știe și că Iohannis îl vrea neapărat premier pe Orban. Câțu a spus explicit: premier trebuie să fie președintele PNL. Dar de ce? Un jurnalist se întreba aseară la Realitatea TV: „Orban este fiul lui Iohannis? Unchiul? Cumnatul? De de ține Iohannis morțiș să fie premier Orban? S-a îndrăgostit de el? Îl are cu ceva la mână? De ce se încăpățânează să nu vrea pe nimeni altul? De ce se cramponează atâta de el? Ce relație este între Iohannis și Orban?”

Întrebarea este legitimă și eu sugerez un răspuns:

Iohannis pare să dorească să instituie un nou UNIO TRIUM NATIONUM. Vrea să formeze un echivalent, la scara României de azi, al vechii coaliții germano-maghiare cu acest nume din Transilvania secolului XV.

Încheiată imediat după răscoala de la Bobâlna din 1437, UNIO TRIUM NATIONUM a fost o alianță a celor trei stări dominante din Transilvania: aristocrația feudală (nobilimea maghiară); orășenii (locuitorii burgurilor, majoritatea sași și maghiari); și secuii, cu statut special. Coaliția a fost foarte longevivă, fiind indispensabilă pentru a asigura dominația absolută a celor trei „națiuni” asupra populației românești majoritare.

În mod similar, mutatis mutandis, Klaus Werner Iohannis îl vrea neapărat premier pe Ludovic Orban (multietnic, maghiar după tată) în conformitate cu ideologia dominației unei coaliții a minorităților asupra majorității.

Pus președinte pe vremea lui Barack Obama (el însuși minoritar musulman în SUA), susținut masiv de Hans Klemm, Klaus Iohannis își urmează pas cu pas planul de punere a cizmei minoritare pe gâtul majorității. Poate și de rupere a Transilvaniei de România. Oricum, e clar că numai binele românilor nu-i stă la inimă. În schimb este adeptul planului Coudenhove-Kalergi de metisare a Europe, motiv pentru care visează la Președinția Consiliului European.  Știu că mă vor detesta mulți prieteni ardeleni și cei din străinătate, fani Iohannis, dar de aici așa se vede și-mi asum ceea ce-mi apare ca evident.

Oricum, acest circ al demisiei și al inexplicabilei insistențe de a numi un co-minoritar la cârma guvernului va avea nu numai costuri electorale – care nu mă interesează –, ci mai ales consecințe grave asupra situației din țară. Românii vor un guvern stabil, care să gestioneze o perioadă de criză multiplă, medicală, socială, economică și politică extrem de profundă.

Batjocura petrecută astăzi nu a fost doar o comedie grotescă, ci un act politic iresponsabil, de natură să amenințe efectiv siguranța națională a României. Instituțiile care răspund de această siguranță au obligația să se sesizeze de acest act, pentru care s-a folosit în spațiul public chiar termenul de trădare a interesului național. Dacă evoluția epidemiei va confirma această apreciere privind consecințele acestei manifestări de nepăsare frizând inconștiența și trădarea, cine va răspunde?