ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Procurorii militari au deschis dosar penal pentru infracțiuni contra umanității, în cazul împușcării lui Ioan Andreșel de către Securitate, în august 1950.

Scheletul a fost descoperit îngropat la o adâncime de 70 de centimetri pe raza comunei Bistra, județul Alba

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, dosarul a fost deschis ca urmare a unei sesizări venite de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Specialiștii acestui Institut au făcut de altfel descoperirea.

Alături de alți doi partizani, Ioan Andreșel a fost împușcat pentru că ar fi susținut membri organizației anticomuniste Frontul Apărării Naționale, anunță procurorii.

Omorurile au fost ordonate direct de către conducerea Securitatii Cluj, prin colonelul Patriciu Mihai si  adjunctul său, locotenent-colonel Cuteanu Gheorghe.

Executarea ordinului a fost îndeplinită de către maiorul Kovacs Mihai, din personalul Securității din Turda.

Încă 4 foști securiști sunt nominalizați în acest dosar. Decesul lui Andreșel Ioan a fost înregistrat oficial abia în 4 aprilie 1967.