ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ancheta în dosarul „Sparanghelul”, care viza încălcarea normelor de limitare a răspândirii epidemiei de Covid-19, după ce aproximativ 2.000 de oameni s-au înghesuit pe Aeroportul Cluj, a fost clasat. Motivarea: „faptele nu există” sau nu sunt prevăzute de legea penală”.

În plină stare de urgență, când toată România era supusă unor drastice condiții pentru limitarea răspândirii epidemiei de Covid-19, imaginile cu aglomerația de la Aeroportul Cluj făceau înconjurul lumii, scrie G4Media.
Sute de persoane s-au îmbulzit în incinta Aeroportului clujean, fără a respecta minime condiții de distanțare, așteptând să fie preluate de cursele charter petru a ajunge la muncă, la fermele de Sparanghel din Germania.

„La data de 09.04.2020 Biroul de Poliție Transporturi Aeriene Cluj s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prev. de art. 352 Cod penal, reținând în esență că, în cursul aceleiași zile, începând cu ora 07.00, în parcarea Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj s-a creat o aglomerare de persoane provenind din toate zonele țării, inclusiv din cele cu focare de infecție COVID-19, persoane care doreau să plece la muncă în Germania cu mai multe curse charter", se arată în poziția Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, potrivit G4Media.

Prin ordonanța din data de 13 iulie 2020, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, a dispus clasarea cauzei referitoare la aglomerarea de persoane creată în incinta aeroportului la data de 09.04.2020, cu motivarea că faptele nu există – sau nu sunt prevăzute de legea penală.

În fapt, în urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că nici una din cele 1962 de persoane care la data de 09.04.2020 s-au aflat în incinta aeroportului și s-au îmbarcat în curse charter spre Germania, nu a fost spitalizată sau plasată în carantină definită de art. 352 alin. 9. Cod penal.

„În consecință nu se poate reține că aceste persoane ar fi încălcat măsurile de carantină sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor ifectocontagioase, astfel că este împiedicată punerea în mișcare a acțiunii penale pentru infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, prev. de art. 352 alin. 1 Cod Penal, deoarece fapta sesizată nu există”, transmite Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj.


Reamintim că tot atunci a fost constituită o comisie parlamentară de anchetă, la solicitarea liderilor PSD, Pro România și ALDE, iar membrii acesteia, Marcel Ciolacu, Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu, și-au propus să discute cu responsabili locali – prefectul de Cluj, prefecții din județele de unde proveneau majoritatea celor care se aflau la aeroport în acea zi, președinții consiliilor județene, cei care au coordonat dispozitivele și, la final, miniștri – ministrul Afacerilor Externe, ministrul Muncii, ministrul Administrației și Internelor, ministrul Transporturilor, ministrul Sănătății, dar și cu lucrătorii sezonieri respectivi.

Decizia de clasare în acest caz vine după ce procurorii au clasat alte anchete care au legătură cu pandemia: fostul senator  liberal Vergil Chițac sau polițstul Nelu Lupu- care ar fi infectat mai multi medici de la spitalul Dimitrie Gerota, au fost scoși basma curată.