ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!Dosarul privind intervenția jandarmilor în Piața Victoriei, la 10 august anul trecut, a fost desecretizat. Ministrul Marcel Vela a anunțat că joi dimineata a fost primit ultimul aviz de la instituțiile implicate în derularea evenimentelor din 10 august 2018 și s-a decis desecretizarea raportului. De asemenea, Marcel Vela a anunțat că raportul privind intervenția autorităților de la 10 august a fost trimis la DIICOT. Giorgiana Hosu, procuror-șef interimar al DIICOT, a explicat că raportul MAI nu poate fi făcut public nici după declasificare, pentru că acesta a fost înregistrat la mijloc de probă în dosarul penal care vizează respectivul eveniment.

„La nivelul MAI, comisia constituită a lucrat pentru a analiza oportunitatea și tot ceea ce ține de procedura legală pentru declasificarea raportului cu privire la protestele din 10 auust, clasificat de conducerea MAI. Azi am primit ultimul aviz, solicitat de la toate instituțiile implicate în această derulare. Azi-dimineață a sosit ultimul aviz și comisa a decis declasificarea raportului. Raportul este declasificat, informarea este declasificată", a anunțat Marcel Vela.

Ministrul de Interne a mai precizat că raportul declasificat a fost trimis la DIICOT pentru a fi folosit în dosarul deschis ca urmare a plângerilor depuse de persoane implicate.

„Am înaintat raportul către DIICOT, unde există un dosar penal cu privire la toate sesizările din 10 august 2018. DIICOT ne-a comunicat că ia act de acest raport, care poate fi folosit în ancheta penală. Datele din raport sunt la dispoziția DIICOT”, a mai precizat ministrul Internelor.
 
Deocamdată, raportul nu va fi făcut public până nu se încheie ancheta penală în acest caz.

„Este mijloc de probă în dosarul penal. Emitentul l-a trimis la DIICOT, așa cum era legal, și nu îl poate face public, înscrisul fiind înregistrat la dosarul penal”, a declarat Giorgiana Hosu, procuror-șef interimar al DIICOT, pentru stiripesurse.ro.

Aproape 800 de protestatari au depus plângeri penale împotriva jandarmilor, după violențele de la mitingul diasporei din 10 august 2018. De partea cealaltă, 160 de membri ai forțelor de ordine au reclamat și ei că au fost agresați de demonstranți.