ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Două fete din clasa a-VIII-a, din Găgăuzia, au impresionat juriul concursului dedicat limbii române, desfășurat la Chișinău, obținând locul trei la această competiție. Natalia Zlatovcena și Amalia Arnăut, eleve la gimnaziul „Mihail Tanasoglo” din satul Chirsova, regiunea găgăuză, au fost desemnate câștigătoarele locului trei la categoria video, proiect de grup, scrie infoprut.ro. 


Câștigătorii concursului republican pentru elevi „Limba noastră-i o comoară”, desfășurat de Ministerul Educației Cercetării și Științei cu susținerea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și Ambasada României la Chișinău au fost anunțați joi. Pe lângă premiile în bani și cărți, cei 25 de laureați au fost recompensați și cu un loc în tabără, în România.

Cea de-a doua ediție, cu genericul „Suntem o limbă”, a fost dedicată operei și personalității poetului și prozatorului basarabean Iulian Filip, transmite Radio Chișinău.

Elevii care au participat la concurs au prezentat peste 300 de eseuri și filmulețe care ilustrează diverse activități curriculare și extracurriculare ce includ practici de dezvoltare și promovare a vorbirii corecte în școală și în comunitate.

Qatraue Ameera, elevă în clasa a 6-a la Liceul „Ștefan Vodă” din orașul Ștefan Vodă, a fost desemnată căștigătoare la categoria texte. „Pentru mine limba, patria, neamul sunt cele mai importante lucruri și cred că este de datoria noastră, a tinerei generații să apărăm valorile pentru care au luptat înaintașii noștri. În eseul meu am afirmat că limba stă la temelia unei culturi așa cum credința stă la baza unui sfânt. Nu există patrie fără limbă, nici țară, nici independență și nici libertate”, a declarat pentru Radio Chișinău, Ameera.

Cele două eleve găgăuze au impresionat prin dragostea lor față de limba română. „În familia mea se vorbește bulgara, iar la școală învățam în limba rusă. De câteva ori pe săptămână avem ore de limba română. Locuiesc în Republica Moldova unde limba română este limba de stat și pentru mine ea este ca o comoară, foarte frumoasă, melodioasă. Când o vorbesc mă simt liberă și mândră. Nu e ușor pentru noi găgăuzii, pentru că în sat toți vorbesc în limba rusă, nu româna, dar ne străduim”, a spus Natalia.

„Îmi place această limbă foarte bogată. Locuim în Republica Moldova și trebuie să știm limba română. Mă bucur că vom ajunge în tabără în România, unde nu am mers niciodată. Aș vrea să ajung acolo să ascult cum vorbesc oamenii limba română”, a explicat Amalia.