ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



La interval de câteva zile, două cazuri asemănătoare au fost făcute publice de aparținătorii unor paciente care au murit la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Craiova. Oamenii acuză faptul că rudele lor au fost puse nefundamentat pe lista suspiciunilor de coronavirus și că li s-a spus să le ridice în sac sigilat. Aparținătorii mai reclamă și că femeilor decedate le-ar fi dispărut bijuteriile, pe care le-au recuperat după insistențe.
 
Conducerea spitalului spune, însă, că lucrurile nu stau așa cum sunt prezentate de familiile pacientelorși că nimeni nu este considerat suspect fără motiv, scrie Gazeta de Sud.

Postarea de pe Facebook a unui craiovean, despre cazul bunicii soției sale, trecută la „decese covid-19”,deși suferea de o serie de afecțiuni, a devenit virală, adunând aproape 10.000 de distribuiri. 

La câteva zile distanță, o altă familie reclamă lucruri similare. Mama unei femei este operată de cancer de colon la SJU Craiova și familia află, după ce pacienta se stinge, că va primi trupul în sac de celofan, pentru că este suspectă Covid, fiind contactul unei paciente cu coronavirus. Fiica pacientei susține că femeia a stat singură în salon.

Familia a filmat o discuție cu cadrele medicale, în care întreabă de ce primește hainele decedatei, „acestea nu sunt infectate?” Oamenii strigă că nu acceptă așa ceva, în timp ce personalul spitalului le spune „în mod normal, se testează la șase zile de la contact, dar dânsa nu a mai apucat să fie testată, astfel că rămâne suspectă. De aceea vine în sac, aceasta este procedura".

Rudele povestesc că, în cele din urmă, un medic a rămas singur în salon cu unul dintre aparținători și i-a spus că femeia nu are coronavirus și li se va da trupul pentru a fi înmormântată cum se cuvine.

Oamenii spun și că au întrebat de cerceii decedatei și li s-a spus că nu a avut cercei. Abia după insistențe i-ar fi primit înapoi, împreună cu 170 lei (deși susțin că femeia ar fi avut asupra sa 900 lei), după ce inițial primiseră doar telefonul și două monede de 10 bani.

Și în cazul celeilalte paciente aparținătorii au spus că nu au primit bijuteriile, descoperind la capelă că femeia nu mai avea cerceii și verigheta, și erau hotărâți să sesizeze poliția. Au aflat tot de la prietenii lor că trebuie să le revendice, acesta fiind protocolul. Protocol despre care, din nou, nu i-a anunțat nimeni.

Gazeta de Sud a discutat cu managerul general, Laurențiu Ivanovici, și cu directorul medical, Bogdan Fănuță, despre cele două cazuri. Cei doi reprezentanți ai unității medicale spun că nimeni nu este considerat suspect în mod neîntemeiat.
„Nu îi declarăm suspecți dacă nu sunt, nu avem de ce. Dacă nu avem un al doilea test care să confirme sau nu că pacientul este pozitiv sau negativ, decedatul se predă familiei în sac negru. Dacă există cineva care vrea să facă plângere că un pacient a fost declarat suspect fără să fie motive, să o facă", spune managerul Laurențiu Ivanovici.


Directorul medical, Bogdan Fănuță, menționează că în unele cazuri e nevoie de un al doilea test pentru ca asupra pacientului să nu mai planeze suspiciunea de coronavirus. Altfel, dacă are un singur test negativ, e posibil ca pacientul să rămână suspect și trupul unui decedat să fie eliberat pe protocolul Covid.

„Unii oameni nu înțeleg de ce este nevoie de al doilea test. Nu facem al doilea test pentru toți pacienții. Sunt unii pacienți care au anumite modificări și se recomandă al doilea test la 48 de ore. Am avut mai multe cazuri când nu s-a pozitivat infecția la primul test, dar s-a pozitivat la al doilea. Dacă pacientul a decedat în primele 48 de ore după ce am recoltat primul test, nu poți considera pacientul nici pozitiv, nici negativ. Decât să eliberezi normal din morgă un pacient care se poate pozitiva în 48 de ore, acesta rămâne suspect. Nu e declarat pacient decedat prin Covid, dar este eliberat pe protocol de Covid. Numărul oficial al persoanelor decedate de coronavirus este cel al pacienților confirmați. Dar eliberați pe protocol Covid sunt mai mulți, numai noi cred că avem 10 sau 11 cazuri", spune Bogdan Fănuță.

Conform protocolului publicat în Monitorul Oficial și menționat de directorul medical, este vorba de pacienți simptomatici, cu imagine radiologică-CT sugestivă pentru infecția cu Sars-Cov2, fără altă cauză aparentă.