ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Senatul a respins, marți, în calitate de for decizional, propunerea legislativă privind Statutul autonomiei personale a comunității maghiare din România și propunerea legislativă privind Legea cadru a autonomiei personale a comunităților naționale, acte normative inițiate de foști parlamentari UDMR, în 2004, informează Agerpres.

Senatorii au votat în favoarea rapoartelor de respingere a celor două proiecte, înregistrându-se, pentru fiecare dintre ele, 121 de voturi „pentru” și 9 „împotrivă” (UDMR).

Cele două proiecte, inițiate de foștii parlamentari Kovacs Zoltan, Pecsi Ferenc, Szilagyi Zsolt, Toro T. Tibor și Sogor Csaba, au fost respinse și de Camera Deputaților, în calitate de prim for legislativ sesizat, în septembrie 2004.

Prima propunere legislativă are ca obiect de reglementare Statutul autonomiei personale a comunității maghiare din România, prin crearea bazei juridice pentru înființarea autorității administrativ-teritoriale specializate privind gestionarea problemelor comunității maghiare din România, care include păstrarea și dezvoltarea identității naționale.

Propunerea legislativă privind Legea cadru a autonomiei personale a comunităților naționale prevede reglementări asupra instituirii autonomiei personale a comunităților naționale. Potrivit acesteia, o minoritate națională care a întreținut relații strânse cu statul român pentru o perioada îndelungată de timp are dreptul de a înființa, la nivel local și național, instituții proprii de autoguvernare, cărora le sunt stabilite competențele și atribuțiile specifice autoguvernării, organele de conducere, actele ce pot fi adoptate, precum și crearea unor unități administrativ-teritoriale cu statute speciale.