ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Două grupuri de persoane s-au adunat, luni seară, în Piața Victoriei din Capitală, pentru a protesta, pe de o parte, față de modul în care sunt derulate anchetele cu privire la evenimentele din seara de 10 august 2018, dar și față de restricțiile impuse de Guvern, în condițiile în care premierul tocmai anunțase luni că are în vedere prelungirea stării de alertă și după 15 august, potrivit Agerpres.

Grupul care s-a adunat pentru a marca doi ani de la evenimentele petrecute în seara de 10 august în Piața Victoriei din Capitală a scandat „Libertate!”, „Jandarmeria apără hoția!”, „Diaspora-i cu noi!” și au afișat mesaje precum „Depolitizați instituțiile statului!”, „Insist pentru statul de drept!” și „Vrem vinovații pentru jandarmiada 10 august!”. 

Un alt grup s-a strâns în Piața Victoriei pentru a protesta față de restricțiile impuse de Guvern sub pretextul pandemiei. Simpatizanții organizațiilor „Q-România” (lider, Cornel Sabou) și „Mișcarea Patrioților Români” (lider, Viorel Cataramă) au manifestat pentru respectarea drepturilor cetățenești, renunțarea la starea de alertă și la restricții. Aceștia au scandat lozinci precum „Demisia!”, „Arafat să fie judecat!”, „Orbane, nu uita, va veni și ziua ta!”, „România, jos masca!”, „COVID-ul și pandemia au distrus economia!”.

Printre mesajele afișate de protestatari se numărau: „Valul doi suntem noi!”, „Totul va fi bine!”, „Fără frică, fii patriot!”, „Nu vrem pușcărie medicală!”, „Toate partidele = aceeași mizerie!”. 

Potrivit unor relatări de pe rețelele de socializare, la începutul protestului manifestanții anti-restricții se aflau în mijlocul Pieței Victoriei, iar cei care marcau evenimentele de la 10 august 2018 erau grupați pe trotuar. Ulterior, aceștia din urmă au traversat spre mijlocul pieței, moment în care au apărut fricțiuni cu unii membri ai grupărilor anti-restricții.

De remarcat este faptul că, deși subiectul protestului era similar, veteranii manifestațiilor împotriva legii carantinării nu s-au solidarizat cu cei care au ieșit luni în Piața Victoriei împotriva Guvernului. Spre deosebire de protestele anterioare, unde oamenii erau îmbrăcați cu haine civile sau costume populare și purtau pancarte personalizate, manifestanții de luni seară purtau tricouri identice, inscripționate cu denumirea organizației, și pancarte cu scris de tipar. Aceștia agitau steaguri tricolore și steagurile organizației din care fac parte. Totodată, dispunerea persoanelor a fost mult mai răsfirată.