ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Sănătății, Victor Costache, primește, în Franța, unde se află în aceste ore, două vești proaste: căderea guvernului din care face parte și sesizarea DNA, de către sindicaliști, pentru OUG pe accesarea programelor de sănătate.

Potrivit Cotidianul, sindicaliștii din Cartel ALFA anunță că vor sesiza DNA cu privire la un presupus abuz în serviciu comis de ministrul Sănătății în privința OUG pe accesarea programelor de sănătate.

„CNS „Cartel ALFA” solicită Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională a României asupra neconstutionalității acestei OUG și sesizează în același timp procurorul șef din Direcția Națională Anticorupție asupra abuzului în serviciu al ministrului Sănătății”, se scrie într-un comunicat de presă semnat de președintele sindicatului, Bogdan Hossu.

În sursa citată se arată că Guvernul condus de Ludovic Orban a adoptat, marți, 25 de ordonanțe de urgență, chiar dacă premierul a criticat ordonanțele de urgență atunci când se afla în Opoziție.Aceste acte normative au fost adoptate fără dezbateri sau consultări, iar unele chiar fără avizele legale obligatorii necesare.
 
„Unele dintre aceste ordonanțe, cum e cea legată de privatizarea programelor naționale de sănătate, s-au adoptat fără analiză de impact, fără consultări, în ciuda reacțiilor negative ale sindicatelor și a atenționărilor specialiștilor”, mai atrage atenția Cartel Alfa.

În textul ordonanței au fost introduse noi articole care „deschid drumul integral sectorului privat comercial” pentru accesarea bugetului de stat destinat sectorului medical de urgență.

„Este o grabă demnă de un guvern care își joacă toate cărțile pe mâna sponsorilor privați, sacrificând interesele majorității populației. Confederația Națională Sindicală "Cartel ALFA” consideră acțiunea guvernului un abuz grav față de principiile democratice, cu atât mai mult cu cât acest guvern și-a asumat "misiunea” de a pune capăt acestui tip de abuz practicat de guvernele anterioare”, mai arată sursa citată.

Reamintim că marți, în ziua în care Guvernul a adoptat OUG pe accesarea programelor de sănătate, ministrul Costache nu a fost prezent la ședința de Guvern. Acesta  a plecat în Franța pentru a ține o prelegere în cadrul unei conferințe la Academia Națională de Chirurgie cu titlul „Amputarea digitală, complicația unui pansament care a devenit ischemică: despre un caz”.

Premierul Ludovic Orban a apărat, din nou, miercuri, ordonanța de urgență în domeniul sănătății, susținând că au fost prezentate în spațiul public mai multe variante ale OUG, care nu au legătură cu realitatea. Orban a mai afirmat că OUG nu a fost semnată de ministrul Victor Costache deoarece acesta nu a participat la ședința de Guvern, fiind în vizită în Franța.

„Ministrul Sănătății a fost primit în Academia franceză de chirurgie, nu a fost prezent la ședința de Guvern și a delegat dreptul de semnătură, nu poate să semneze decât după adoptarea actului normativ”, a precizat Orban, întrebat de ce ordonanța de urgență pe sănătate nu a fost semnată de ministrul de resort.