ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Asociația Civică „Stop Discriminării Cetățenilor”, Mișcarea Civică „Acțiune pentru Națiune” și partenerii anunță miercuri două victorii în justiție. Prima este o recunoaștere a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) a faptului că dosarele având ca obiect recursul declarat împotriva primei instanțe prin care se soluționează cererile ce au ca obiect „anulare act administrativ” trebuie să primească un termen de judecată urgent. Cu alte cuvinte, cei care contestă în justiție hotărârile de guvern de prelungire a stării de alertă și obțin câștig de cauză de la Curtea de Apel din județul lor, după care se trezesc că Guvernul sau MAI au depus recurs la ÎCCJ, ar putea avea speranța că ÎCCJ va judeca de urgență dosarul lor, astfel încât să nu se mai ajungă la lungirea pe mai multe luni a unui proces de contestare a unei H.G. cu termen de aplicare de doar o lună. Dacă ÎCCJ va judeca și va da câștig de cauză contestatarilor stării de alertă în termen de mai puțin de 30 de zile, există șanse ca aceștia să obțină în justiție anularea H.G. privind starea de alertă chiar în timp ce aceasta încă se află în vigoare.

O a doua victorie este cea a unui proaspăt absolvent al Facultății de Drept care a atacat în instanță o hotărâre abuzivă a Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR) din septembrie 2021 prin care condiționa accesul în profesia de avocat stagiar de injecția Covid sau testul PCR negativ. Astfel, Curtea de Apel București i-a dat dreptate lui Făgădar Cristian Mihai, reprezentat de Dan Băzăvan și Asociația Civică „Stop Discriminării Cetățenilor”, în acțiunea contra UNBR, obligând pârâta la plata a 5.000 de lei cu titlul de daune morale.

Cele două victorii, prezentate mai jos pe larg de autorii lor:

1.



2.