ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sâmbătă, 10 iunie, la Mănăstirea Petru Vodă din județul Neamț a fost oficiată Sfânta Liturghie și Parastasul la împlinirea a zece ani de când marele duhovnic, părintele Justin Pârvu a trecut la cele veșnice. Sfintele slujbe au fost săvârșite de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, transmite Doxologia:

Sute de credincioși s-au adunat sâmbăta aceasta la Mănăstirea Petru Vodă, unde s-au închinat la mormântul Arhimandritului Justin Pârvu și s-au rugat pentru sufletul părintelui, cu prilejul împlinirii a zece ani de când marele duhovnic a trecut la Domnul. Pelerinii au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, oficiată în altarul de vară al așezământului monahal.

 

În cuvântul de învățătură rostit în cadrul slujbei, PS Nichifor a evocat personalitatea părintelui arhimandrit Justin Pârvu:

Mesajul întâlnirii noastre de astăzi este de a fi martor unei slujiri pe care părintele a adus-o cu adevărată smerenie. A ascultat deopotrivă pe săraci și pe bogați, pe cărturari și pe cei mai puțin cărturari, cu răbdare, cu inimă adâncă și cu smerenie, învățându-i nu doar din experiența lui de viață, ci din ceea ce Dumnezeu a pus în inima lui. Nu a agonisit pentru el nici daruri, nici ceva influență a lumii acesteia, ci împărtășind smerenia mai departe ca un râu ce se primenește curgând și slujind celorlalți. De aceea, facem pomenirea lui cu un sentiment al datoriei, dar și ca să înțelegem că Dumnezeu pune în noi o chemare: să ne iubim, precum a învățat părintele, credința, țara, și neamul.

După cântarea Axionului, PS Nichifor a hirotonit în treapta de diacon pe monahul Gavriil, viețuitor al sfântului așezământ.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Nichifor dimpreună cu părinții slujitori, au oficiat slujba Parastasului pentru Arhimandritul Justin Pârvu, cât și pentru eroii țării.

Părintele Justin Pârvu a trecut la Domnul la vârsta de 94 de ani, pe 16 iunie 2013 și este înmormântat lângă ctitoria lui, Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” – Mănăstirea Petru Vodă. Anul acesta s-au împlinit 104 de ani de la nașterea Duhovnicului, mai amintește Doxologia. FOTOGRAFII, AICI. VIDEO:

Ierom. Ilarion de la Mănăstirea Petru Vodă - Despre sfințenie și despre Cuviosul Părinte Justin: