ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„De la începutul pandemiei de COVID-19, americanilor li s-a spus să 'urmeze știința'. Cu toate acestea, timp de un an și jumătate, au auzit mesaje contradictorii de la profeți autoproclamați ai 'științei', precum Dr. Anthony Fauci și Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Am aflat că politicienii care au pretins că deciziile lor sunt bazate pe știință au ignorat adesea descoperiri științifice care nu se potrivesc cu anumite discursuri politice. Am descoperit că oamenii de știință sunt ființe umane failibile, iar unii dintre ei lasă ca interesele personale și opiniile politice să le întunece judecata”, afirmă scriitoarea și antreprenoarea Helen Raleigh în deschiderea unui editorial publicat recent pe site-ul The Federalist, în care reproduce o serie de răspunsuri primite de la Dr. Scott Atlas în cadrul unui dialog purtat de cei doi la ediția nr. 13 a Conferinței despre Libertate, organizate la sfârșitul lunii august de Steamboat Institute, o organizație non-profit din Colorado.

Fost profesor și șef al secției de neuroradiologie din cadrul Centrului Medical al Universității Stanford, Dr. Scott Atlas este în prezent cercetător principal în domeniul politicilor de sănătate la Hoover Institution. Helen Raleigh spune despre el că a fost supus unor atacuri constante din partea stângii și a presei corporatiste de când a fost consilier special al fostului președinte Trump și membru al grupului de lucru pentru coronavirus de la Casa Albă, din august până în noiembrie 2020. The New York Times și Washington Post au publicat articole critice la adresa doctorului Atlas, punându-i la îndoială calificările, în ciuda carierei sale distinse și a studiilor sale.


YouTube, deținut de Google, a cenzurat o înregistrare video de 50 de minute a interviului acordat de Atlas pentru Hoover Institution. Twitter i-a șters postarea în care punea la îndoială eficiența măștilor.

„Știința” și-a distrus singură credibilitatea

Întrebat fiind de Raleigh dacă știința însăși este una dintre victimele pandemiei de COVID-19, dr. Atlas a răspuns că „știința nu a fost doar o victimă, ci a participat activ la distrugerea propriei credibilități”. 

Pentru a-și susține punctul de vedere, Dr. Atlas a făcut referire la scrisoarea - acum celebră - publicată în Lancet, care denunța teoria scurgerii din laborator ca fiind o „conspirație” care a creat „frică, zvonuri și prejudecăți”. Timp de mai bine de un an, „Verificatorii factuali” ai Facebook au folosit scrisoarea cu pricina pentru a cenzura discuțiile despre teoria scurgerii din laborator. Ulterior, în The Daily Mail a apărut informația că Peter Daszak, președintele Eco Health Alliance (EHA), a pus un grup de oameni de știință să scrie scrisoarea, fără a dezvălui legăturile financiare strânse ale EHA cu Institutul de Virologie din Wuhan (WIV). În prezent, mulți oameni de știință recunosc că teoria scurgerii din laboratorul de la WIV este la fel de probabilă ca și teoria originii naturale.

De asemenea, Dr. Atlas a acuzat publicații științifice de top, precum Nature și Lancet, că au jucat „roluri importante în a permite, încuraja și impune această narațiune falsă”. În iunie, jurnalistul Ian Birrell a citat o sursă care estima că editorul revistei Nature avea contracte de sponsorizare în valoare de milioane de dolari de la instituții chineze.

„Știința nu ar trebui să fie despre intimidare, contracararea interpretării datelor, abuzuri sau cenzurarea datelor”, a subliniat Dr. Atlas. „Știința nu ar trebui să aibă un punct de vedere. Știința înseamnă doar date și procesul științific. Nu ar trebui să existe vreodată 'o viziune acceptată' a științei.”

Nu mai cenzurați procesul științific!

Politicienii și experții au pierdut, la rândul lor, încrederea oamenilor, promovând reglementări care nu se bazează pe fapte. „Expresia 'urmați știința' nu ar trebui să mai fie rostită niciodată de oameni care nu cunosc datele reale. Trebuie să înceteze.”, a declarat Atlas. „Nu au nici un fel de credibilitate atunci când apar și spun 'urmați știința'. Este clar că mulți dintre ei nu cunosc știința, nu înțeleg știința și nu folosesc știința pentru a face recomandările”.

Cum pot știința și oamenii de știință să depășească acest deficit de încredere? „Depinde de un singur lucru - transparența procesului științific, care, prin definiție, se referă la transparența datelor”, a spus Atlas. „Nu ar trebui să existe nicio cenzură a opiniilor și a interpretării diferitelor date. Nu trebuie să intimidați sau să emiteți acuzații dure la adresa oamenilor doar pentru că nu sunteți de acord cu ei. Lăsați adevărul să prevaleze pe baza datelor”.

Acesta a adăugat că „salvarea științei depinde foarte mult de oamenii de știință care să iasă în față și să nu se teamă să spună că obiectivitatea științei și procesul științific în sine au fost contaminate și împiedicate”. „Atunci când mai mulți oameni de știință vor ieși în față, sperăm că va exista o inversare a acestui deficit de încredere. Nu există știință fără ca dovezile să fie la vedere și dezbaterile să fie actuale. Știința nu există în niciun alt mod”, a avertizat Dr. Atlas. 

Nu mai permiteți ca lockdown-urile să distrugă vieți vreodată!

Lockdown-urile (închiderile) au distrus oameni, a spus Atlas, prin „blocarea accesului la serviciile medicale, împiedicarea oamenilor să solicite asistență medicală de urgență, creșterea consumului de droguri, înmulțirea deceselor prin sinucidere și a tulburărilor psihice, în special în rândul tinerei generații. Sute și mii de cazuri de abuzuri asupra copiilor nu au fost raportate. Cazurile de automutilare a adolescenților s-au triplat”.

„Nu mai putem folosi niciodată strategia lockdown-urilor”, a subliniat Dr. Atlas. În schimb, ar trebui să oferim protecții specifice pentru persoanele cu risc ridicat și nu să îngrădim persoanele cu risc scăzut. Alți oameni de știință, cum ar fi autorii Declarației de la Great Barrington, au pledat pentru aceeași abordare.

În cele din urmă, a concluzionat Dr. Atlas, cea mai importantă lecție care trebuie învățată din pandemia de coronavirus este că indivizii trebuie să își asume responsabilitatea pentru propriile decizii legate de sănătate. Nu ar trebui să ne cedăm niciodată autonomia și capacitatea de a ne evalua toleranța la risc unor birocrați sau așa-numitei clase de experți.