ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un microbiolog moscovit a acuzat Kremlinul de "pure minciuni" și "propagandă" în ceea ce privește afirmațiile potrivit cărora Ucraina ar deține laboratoare secrete de război biologic finanțate de SUA, care ar putea ataca Rusia, scrie The Daily Mail.

Marți, Rusia și-a repetat acuzația de mai mulți ani că laboratoarele ucrainene dezvoltă arme biologice, fiind vârful de lance al afirmațiilor potrivit cărora boli precum ciuma, sau Moartea Neagră, și antraxul au fost cercetate ilegal în Ucraina.

De asemenea, au afirmat că Ucraina ar fi complotat pentru a folosi păsări, lilieci și reptile pentru a transporta în Rusia coronavirusuri sau pesta porcină africană.

Aceste afirmații din presa rusă au fost intensificate în perioada premergătoare invaziei militare rusești asupra Ucrainei, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, făcând această afirmație chiar miercuri.

Zakharova a afirmat că Rusia se afla în posesia unor documente care arătau că ministerul ucrainean al sănătății a ordonat distrugerea mostrelor de ciumă, holeră, antrax și alți agenți patogeni înainte de 24 februarie, când forțele rusești și-au făcut intrarea în Ucraina.  

Însă microbiologul de la Universitatea de Stat din Moscova, Dr. Evgheni Levitin, a analizat documentația care ar fi fost confiscată de forțele invadatoare - și a criticat puternic afirmațiile rusești.

Din punct de vedere științific, el spune că afirmațiile sunt "falsuri absurde" și "o minciună deliberată, care nu este justificată în niciun fel".

Ca un semn al disensiunilor crescânde de la Moscova în legătură cu războiul, el și-a făcut publice criticile și a scris o scrisoare deschisă, împreună cu alți absolvenți anonimi ai universității sale de top, adresată principalelor instituții media de stat și altor instituții media pro-Kremlin din Rusia, care au prezentat în mod public acuzațiile privind armele biologice din partea Ministerului Apărării al țării.

'Au publicat pure minciuni. Aceasta este o minciună deliberată, care nu este justificată în niciun fel', a declarat el despre armele biologice.

'Acest lucru va deveni evident pentru orice persoană care își asumă efortul de a citi pur și simplu cu atenție documentele atașate la acuzația privind crearea de arme biologice în Ucraina'.

El a sugerat că alți oameni de știință ruși s-au temut să vorbească despre propagandă, dar le-a dat dreptate.

Joi, Rusia a acuzat Statele Unite că au experimentat cu 'mostre de coronavirus de liliac' și că au dezvoltat arme biologice în Ucraina, fără a furniza dovezi, în timp ce Moscova și-a continuat încercările de a-și justifica invazia brutală.

Acuzația Kremlinului a venit după ce Casa Albă a avertizat miercuri că președintele rus Vladimir Putin ar putea desfășura arme chimice sau biologice în Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a declarat într-un briefing televizat că 'scopul acestei cercetări - și al altor cercetări biologice finanțate de Pentagon în Ucraina - a fost de a stabili un mecanism pentru răspândirea pe furiș a agenților patogeni mortali'.

În cadrul emisiunii, Konashenkov a spus: "Specialiștii ruși din trupele de protecție împotriva radiațiilor, substanțelor chimice și armelor biologice au studiat documente despre predarea - la ordinul reprezentantului SUA - de biomateriale umane către state străine.

'Un interes deosebit a fost stârnit de informațiile detaliate despre planul SUA de a studia transportarea agenților patogeni din Ucraina de către păsările sălbatice care migrează între Ucraina, Rusia și alte țări vecine.

'Partea americană a planificat ca în 2022 să efectueze în Ucraina lucrări privind agenții patogeni ai păsărilor, liliecilor și reptilelor, pentru a studia apoi posibilitatea transportării pestei porcine africane și a antraxului.

'După cum arată documentele, în laboratoarele din Ucraina [finanțate de SUA] au avut loc experimente pe coronavirusul liliecilor.

'Scopul acestei cercetări biologice și al altor cercetări biologice finanțate de Pentagon în Ucraina a fost crearea unui mecanism de răspândire secretă a agenților patogeni mortali'.

Documentele anexate la acuzațiile rusești arată că laboratoarele au existat în Poltava și Harkov, dar nu au fost implicate în războiul biologic, contrar afirmațiilor lui Konashenkov, omul de frunte al Rusiei privind războiul, a declarat Dr. Levitin.

Agenții patogeni care făceau obiectul cercetărilor nu erau potențiale arme biologice.

'Ei sunt folosiți în orice institut epidemiologic, în orice laborator microbiologic, chiar și în orice stație sanitară și epidemiologică unde se însămânțează probe', a spus el.

Dr. Levitin a declarat că nu există absolut nimic în documentație care să susțină afirmațiile rusești potrivit cărora ciuma, antraxul, tularemia sau holera ar fi fost cercetate ca arme biologice.

El a adăugat: "Aceasta este o minciună completă, în forma sa cea mai pură.

'Ciumă, antrax, tularemie, holeră - nimic din toate acestea nu se regăsește în documentele publicate.

'Calculul este pur și simplu că oamenii nu citesc nici ucraineană, nici latină și nu cunosc numele agenților patogeni.

'Așa funcționează propaganda. Ministerul Apărării a făcut o declarație falsă, nefondată - iar acum, dacă vorbesc cu oamenii, 90 la sută dintre ei vor spune: "Armele biologice au fost fabricate în Ucraina"...

'Toate acestea sunt propagandă în forma sa pură, distilată. Minciuni fără nicio bază'.
 
Rusia a susținut că agenții lor patogeni au fost distruși înainte de război pentru a împiedica Moscova să constate ce agenți de război biologic erau preparați.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konashenkov, a exprimat această afirmație în briefingul său televizat: "Am primit documente de la angajații laboratoarelor biologice ucrainene privind distrugerea urgentă, la 24 februarie, a unor agenți patogeni deosebit de periculoși de ciumă, antrax, tularemie, holeră și alte boli letale.

'Este clar că, odată cu lansarea operațiunii militare speciale, Pentagonul era serios îngrijorat de dezvăluirea experimentelor biologice secrete din Ucraina. 

'Laboratoarele biologice ucrainene din imediata vecinătate a teritoriului rusesc erau angajate în dezvoltarea de componente ale armelor biologice.

'Publicăm instrucțiunile Ministerului ucrainean al Sănătății de a distruge agenții patogeni și certificatele de distrugere la laboratoarele biologice din Poltava și Harkov.'

Dar doctorul Levitin a declarat că este normal să se elimine tulpini la fiecare șase luni, dar că niciuna dintre acestea nu este periculoasă. 

El a explicat că faptul că unele laboratoare din Ucraina ar fi finanțate de SUA nu este ceva sinistru, ci o chestiune de cercetare medicală internațională. 
 
În schimb, "sute de laboratoare din Rusia au permisiunea oficială de a lucra cu antrax". 
 
Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a calificat afirmațiile rusești drept 'absurde' într-o serie de tweet-uri, adăugând că totul este o 'stratagemă evidentă' pentru a încerca să justifice atacul asupra Ucrainei.

'Rusia este cea care are un istoric lung și bine documentat de utilizare a armelor chimice, inclusiv în tentative de asasinat și otrăvire a dușmanilor politici ai lui Putin, precum Alexey Navalny', a scris Psaki pe Twitter.

`Rusia este cea care continuă să sprijine regimul Assad din Siria, care a folosit în mod repetat arme chimice. Rusia este cea care menține de mult timp un program de arme biologice, încălcând dreptul internațional.  

'Acum că Rusia a făcut aceste afirmații false, iar China a aprobat aparent această propagandă, ar trebui să fim cu toții atenți la posibilitatea ca Rusia să folosească arme chimice sau biologice în Ucraina sau să creeze o operațiune sub steag fals folosind aceste arme. Este un model clar. ' 

Campania de propagandă rusă a susținut, de asemenea, că laboratoarele ucrainene au dezvoltat arme biologice pentru a fi deosebit de eficiente împotriva ADN-ului slav, ceea ce înseamnă că acestea vor viza selectiv rușii ca grup etnic. 

Igor Kirillov, șeful Trupelor de protecție împotriva radiațiilor, substanțelor chimice și armelor biologice din cadrul Forțelor Armate Ruse, a declarat joi: 'Se poate spune cu un grad ridicat de probabilitate că unul dintre obiectivele Statelor Unite și ale aliaților lor este crearea de agenți biologici capabili să lovească selectiv diferite grupuri etnice ale populației.

'Americanii au reușit deja să sustragă din laboratoarele din Kiev, Harkov și Odesa o mare cantitate de documente, inclusiv baze de date, biomateriale și echipamente pentru Institutul de Cercetare în Epidemiologie și Igienă din Lviv și pentru consulatul SUA din Lviv.

'Probabilitatea transferului unei părți a colecției în Polonia nu a fost exclusă'.

Biologul rus de top Dr. Levitin spulberă aceste afirmații: 'Afirmația privind "ADN-ul slav" este pur și simplu un nonsens pentru oricine care își amintește un curs de biologie din liceu.

'Astfel de afirmații se întorc la teoriile național-socialiștilor germani și la cultul lor pentru "rasa superioară ariană".

'Adevărul este că oamenii ca și comunități genetice nu există deloc.

'Este păcat că în Rusia este acum posibil să se publice astfel de falsuri absurde.

'În alte vremuri era imposibil de imaginat așa ceva.

'Voi explica cu un exemplu simplu. Imaginați-vă că veniți într-un birou și vedeți un înscris într-una din camere - "Instrucțiuni pentru femeia de serviciu. Curățați camera cu un șervețel umed de două ori pe zi".

'De aici trageți concluzia că naționaliștii ucraineni dezmembrează oameni de vii în această cameră de două ori pe zi și îi sacrifică [...] și apoi acoperă urmele.

'Declarația reprezentantului oficial al Ministerului Apărării al Federației Ruse, Igor Konașenkov, în combinație cu documentele anexate la această declarație, produce exact o astfel de impresie'.

Ucraina, la fel ca multe alte țări, are laboratoare de sănătate publică care cercetează modul de atenuare a amenințărilor de boli grave care pot afecta atât populația umană, cât și animalele. 

Un purtător de cuvânt al președintelui ucrainean a declarat: "Ucraina neagă cu strictețe orice astfel de acuzație".