ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Urmăresc de la începutul pandemiei evoluția evenimentelor. Am multe informații însă, când trebuie să dovedesc ceva, trebuie să am probe solide. Așa m-am format ca medic, să practic medicina bazată pe dovezi.  

De aceea, pe lângă informațiile generale din diverse surse (ex. Center for Health Security John Hopkins, Clubul de la Roma pe care le-am audiat, vizualizat și analizat, am urmărit cu atenție informațiile medicale, pentru că asta mi-e meseria. Cine poate analiza informația medicală mai bine dacă nu un medic, care mai are și ceva experiență, antrenament în a urmări literatura de specialitate și de a o analiza? 

Astfel, am urmărit studiile clinice de la început. Am citit autorizările de urgență EMA, FDA ale vaccinului Pfizer de Crăciun, în loc să petrec această minunată sărbătoare alături de familie. 

Încă de la început am fost uimită să văd că, deși concluziile acestei autorizări arătau ca în fotografia de mai jos (https://www.fda.gov/media/148542/download), totuși, la TV și în prezentările Colegiului Medicilor, se afirma cu o siguranță exagerată eficacitatea și inofensivitatea administrării acestor vaccinuri cu tehnologie nouă, aflate în studiu până în 2023. 
 

Studiul realizat pentru evaluarea vaccinului Pfizer a fost un studiu prospectiv, randomizat, dublu orb (până la 6 luni după a doua doză). Studiile prospective, randomizate, dublu-orb sunt studiile ideale pentru evaluarea în medicină a eficacității unor terapii. Sigur că pentru realizarea acestor studii sunt importante protocoale inteligent concepute (astfel încât aceste studii să corespunda unor obiective clare și utile), respectarea acestor protocoale precum și alte condiții pe care eu, nefiind statistician, nu le cunosc chiar în amănunt.

În studiul ce evaluează vaccinul Pfizer au fost incluse aproximativ 40.000 de persoane, dintre care 20.000 au primit două doze de vaccin și 20.000 au primit două doze de ser fiziologic. Aceste persoane au fost urmărite și investigate conform unui protocol stabilit înainte de începerea studiului. Modul de realizare a studiului, protocolul de investigare și obiectivele stabilite nu au fost perfecte. Studiul are numeroase probleme de concepere și de realizare, iar evaluările EMA si FDA au fost departe de a fi obiective. Sunt numeroase probleme ale studiului Pfizer și o parte din ele le-am sesizat într-o prezentare recentă a Asociației Medici pentru Consimțământ Informat, care poate fi vizualizată pe canalul Odysee al asociației. În acest articol aș vrea însă să punctez un lucru foarte important pe care l-am remarcat citind un studiu în care vaccinul Pfizer a fost evaluat la 6 luni după a doua doză. 

Articolul avea ca și concluzii faptul că vaccinul este eficient pe covidul sever, însă nu s-a menționat nimic despre utilitatea lui pe covidul critic (forma care implică intubație sau ventilare cu presiune pozitivă) și pe mortalitate. Am studiat atașamentele articolului și am constatat că, în ceea ce privește covidul sever, au fost doar 23 de cazuri în grupul nevaccinat pe perioada medie de urmărire de 6 luni ale celor 20.000 de persoane nevaccinate și un caz în grupul vaccinat. Covidul sever este de fapt un criteriu de internare în spital, însă nu un criteriu de intubație sau de ventilație cu presiune pozitivă.

În ceea ce privește mortalitatea, au existat pe perioada celor 6 luni de urmărire post doza 2, 15 decese în grupul vaccinat și 14 în grupul nevaccinat, aceste decese fiind decese datorate tuturor cauzelor. Decesele prin covid au fost: un caz de pneumonie severă în grupul vaccinat și 2 cazuri în grupul nevaccinat! (https://www.nejm.org/doi/suppl/10.1056/NEJMoa2110345/suppl_file/nejmoa2110345_appendix.pdf)

SĂ RECAPITULĂM! Printre cele 20.000 de persoane VACCINATE cu două doze, urmărite pe o perioadă de 6 luni a existat UN DECES cauzat de covid, iar în grupul NEVACCINAT urmărit tot pe o perioadă de 6 luni, au existat doar  DOUĂ DECESE prin covid. 
 

Dacă aplicăm regula de trei simplă la populația României, pe care o considerăm de 20 de milioane de locuitori, observăm că într-o perioadă de 6 luni, la o populație în mare parte nevaccinată, ar fi trebuit sa fi fost 2.000 de morți prin covid. 

Studiul a recrutat participanții între 27 iulie - 29 octombrie 2020, iar participanții au fost urmăriți 6 luni după administrarea celei de-a doua doze de vaccin/ser fiziologic. De aceea, am evaluat din punct de vedere al deceselor prin covid în România, două perioade, conform raportărilor pe site-ul Worldometers.info: 30 iulie 2020 - 30 ianuarie 2021, în care  au fost 20.607-2.313=18.294 decese prin covid și 30 octombrie 2020 - 30 aprilie 2021, în care au fost 31.619-7.234=24.385 decese.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Am ales intenționat un interval similar cu cel din studiu, pentru a estima mortalitatea cauzată de variantele de virus care circulau în acea perioadă. În ambele perioade care se suprapun cu cele din studiul Pfizer, mortalitatea prin covid în România a fost de cca 10 ori mai mare decât cea din studiul Pfizer!!! Menționez că cifrele prezentate sunt aproximări menite să facă mai ușoară înțelegerea situației pe care am dorit să o prezint; dacă aș fi folosit cifrele exacte, ar fi rezultat o mortalitate chiar mai mare decât cea aproximată!

Din aceste cifre înțelegem că:

    • fie se exagerează decesele de covid, prin raportarea ca decese de covid a deceselor prin alte patologii,
    • fie cazurile de covid din România nu sunt tratate corespunzător, spre deosebire de cele din studiul Pfizer și astfel mortalitatea este crescută,
    • fie există altă cauză care determină această mortalitate crescută, cum ar fi o armă binară (chimică și virală) care poate explica și valurile programate. 

Dacă vaccinarea nu scade mortalitatea, de ce se fac atâtea presiuni pentru continuarea ei?

Cred că aceste observații sunt foarte importante și ar trebui preluate de presă, de structurile care ar se ocupă cu protecția populației (Armata, SRI). Mulți afirmă că suntem în plin război.

Chiar nu mai avem pe nimeni care să se preocupe de protecția poporului român?