ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sancționat de Colegiul Medicilor din Iași pentru că a criticat „starea de teroare”, dr. Iulian Șerban a contestat decizia, subliniind că este netemeinică și esențial nelegală:


„Dosar: nr.12 / CD-IS/2021

Către,

Colegiul Județean al Medicilor Iași

Mun. Iași, Bld. Carol I, nr. 5, parter, Jud. Iași

            Subsemnatul, Dr. IULIAN ȘERBAN, având domiciliul procesual ales pentru comunicarea actelor de procedură la SCA TOMAȘESCHI & ASOCIAȚII, din Mun. Iași,                      Str. Grigore Ureche, nr. 7, Casa cu Absidă, Jud. Iași, prin apărător ales, Avocat Dragomir TOMAȘESCHI, în temeiul art.127 (1) din Statutul Colegiului Medicilor din România, din 25.03.2022
Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 435 din 04 mai 2022, formulăm în termen procedural:

CONTESTAȚIE

Împotriva Deciziei nr.22 din 26 Septembrie 2022, în Dosar nr.12 /CD – IS/2021 emisă de Comisia de Disciplină din cadrul Biroului Consiliului Colegilor Medicilor Iași, față de clientul nostru Dr. IULIAN ȘERBAN

            Motivare:

În fapt,la data de 26 Septembrie 2022, a fost emisă Decizia nr.22 în Dosar nr.12 / CD-IS/2021 prin care, Dr. IULIAN ȘERBAN a fost sancționat de către Completul de Judecată al Comsiei de Disciplină din cadrul cadrul Biroului Consiliului Colegilor Medicilor Iași, cu „VOT DE BLAM ʺ în conformitate cu prevederile art.104, art.105 alin.1 lit. c) și art.121 pct.5 lit.b din Statutul Colegiului Medicilor din România, art.22 lit.k și art.37 din Codul de deontologie medicală al Colegiului Medicilor din România și art.452 din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată.           

Față de Decizia invocată de noi mai sus, împotriva căreia facem prezenta Contestație, considerăm că aceasta este vădit netemeinică și esențial nelegală, drept pentru care solicităm admiterea prezentei Contestații în raport cu fapta comisă de contestator și consecințele rezultate.

  1. Contextul în care a apărut articolul de presă din data de 02 Aprilie 2021 intitulat „Comunicat de presă, Medicii români nu mai tolerează aberațiile Guvernului, Încetați starea de teroareʺ.

În susținerea Contestației, considerăm că este necesar să facem câteva precizări lămuritoare privind contextul în care a apărut articolul de presă din data de 02 Aprilie 2021 pe NEWS.ro intitulat „Comunicat de presă, Medicii români nu mai tolerează aberațiile Guvernului, Încetați starea de teroareʺ.

Acesta este un manifest public care aduce în discuție imixtiunea politicului în actul medical. Concret, acest articol manifestʺ sau „protest publicʺ nu face decât să atragă atenția asupra abuzurilor săvârșite de guvernanții la acea dată, despre modul haotic în care persoanele cu funcții înalte din conducerea țării au gestionat situația pandemică, fapt concretizat de altfel prin luarea unor măsuri contradictorii și într-o avalanșă de reglementări nesustenabile care au avut ca efect imediat crearea unei stări de panică în rândul populației. Astfel, imixtiunea politicului în perioada pandemiei cu COVID – 19 este mai mult decât evidentă. Clientul nostru a semnat acest articol manifest alături de alți 200 de medici și cadre medicale în virtutea dreptului la libera exprimare a persoanei, acest drept fiind recunoscut și garantat cetățenilor acestei țări în art. 30 alin. 1 Constituția României.

Art. 30 – Libertatea de exprimare – Constituția României

(1)Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credințelor și libertatea creațiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.

În lumina textului de lege invocat mai sus, acest drept la liberă exprimare a gândurilor, a opiniilor, ridicat de legiuitor la rang de principiu, este un drept fundamental al oricărui cețănean al acestei țări. Mai mult, subliniem încă o dată, că nimeni nu poate impune unei persoane cum să gandească, ce să gândească și ce atitudine să ia deoarece acele vremuri au apus. Dreptul la liberă opinie și la libertate de exprimare a fost câștigat în Decembrie 1989, iar tocmai acest fapt nu a fost luat în considerare de Completul de Judecată în luarea hotărârii privind pe clientul nostru. Cenzura gândirii unui om, mai cu seamă medic, libertatea sa de exprimare, nu ar trebui să fie restrânsă sau cenzurată de nici o prevedere cu caracter normativ, inclusiv prin Codul de deontologie medicală al Colegiului Medicilor din România

A lua atitudine sau a participa la o formă de protest nu poate fi oprită de nici un act normativ, nici de actele normative emise de Colegiul Medicilor, pentru că acest fapt este interzis de Constituție. Art. 22, lit.k, din Codul de deontologie medicală, nu poate fi invocat în cazul unui protest public și nu are legătură cu documentul semnat de dr. Iulian Șerban, intitulat „Comunicat de presă, Medicii români nu mai tolerează aberațiile Guvernului, Încetați starea de teroareʺ. A face acest lucru este un precedent deosebit de periculos ce duce la interzicerea oricărui medic la opinii medicale și la a critica măsurile guvernamentale în ceea ce privește sănătatea publică.

  1. Sancțiunea dispusă prin Decizia nr.22 din 26 Septembrie 2022, în Dosar nr.12 /CD – IS/2021 emisă de Comisia de Disciplină din cadrul Biroului Consiliului Colegilor Medicilor Iași, nu are legătură cu fapta săvârșită de contestator.

Afirmațiile susținute prin semnătură de dr. Iulian Șerban în acel comunicat de presă nu încalcă prevederile art.22 lit k) și art.37 alin.(1) din Codul de deontologie medicală și nu pot atrage sancțiunea unui „VOT DE BLAMʺ prevăzut de art.105, alin.(1), lit.c, din Statutul Colegiului Medicilor din România.

Art 22, prevede:

Sunt contrare principiilor fundamentale ale exercitării profesiei de medic, în special, următoarele acte:

lit k:respingerea publică, cu excepția dezbaterilor din comunitatea medicală, a unor mijloace de diagnostic, tratament și profilaxie recunoscute de comunitatea științifică academică medicală, precum și recomandarea publică a unor tratamente nefundamentate științific.

În comunicatul de presă, dr Iulian Șerban, ca semnatar, NU respinge public niciun ”mijloc de diagnostic, tratament sau profilaxie” și NU recomandă public ”tratamente nefundamentate științific”. Domnia sa se declară împotriva unor obligativități impuse de guvern ce nu au vreo motivație medicală (purtarea unei măști în spații deschise sau înregistrarea temperaturii corporale făcută de persoane ce nu au autorizare medicală), împotriva propagandei ”apocaliptice” făcută de guvern pentru o simplă viroză respiratorie, împotriva manipulării prin statistici false, împotriva denigrării medicilor și a spitalelor ce duce la creșterea neîncrederii pacienților în sistemul sanitar, împotriva terorizării populației cu știri alarmiste și false în legătură cu o pandemie fără epidemie declarată oficial pe teritoriul României. De asemenea, se declară împotriva impunerii fără discernământ a unor protocoale terapeutice care au fost schimbate frecvent și a propagandei la vaccinul anti COVID, plătită de guvern, deși legislația interzice orice tratament medical făcut sub constrângere sau presiune.

Art 37, alin (1), prevede:

Obligații referitoare la sănătatea publică.

(1) Medicul are obligația profesională și legală să se îngrijească de respectarea regulilor de igienă și de profilaxie. În acest scop, ori de câte ori are ocazia și este cazul, el va semnala persoanelor respective responsabilitatea ce le revine acestora față de ele însele, dar și față de comunitate și colectivitate. 

Prin semnarea acestui Comunicat de presă, dr. Iulian Șerban semnalează ”persoanelor respective responsabilitatea ce le revine acestora față de ele însele, dar și față de comunitate și colectivitate” prin faptul că atrage atenția guvernului asupra responsabilității acestuia față de comunitate și colectivitate. Mai mult, domnia sa își onorează ”obligația profesională și legală” și face apel la ”respectarea regulilor de igienă și de profilaxie” prin solicitarea de a se renunța la obligativitatea purtării unei măști de protecție. Argumentele sunt clar definite și în conformitate cu știința medicală: ”...după o perioadă scurtă de purtare într-un spațiu nesteril, acestea devin focare de infecție, întrucât se umezesc, iar germenii găsesc în ele un mediu de cultură perfect.


Ținând cont de cele prezentate mai sus, reiese fără putință de tăgadă faptul că, măsura luată împotriva dlui dr Iulian Șerban nu este incidentă asupra prevederilor art.22 lit.k) și art 37 alin(1) ale Codului de Deontologie Medicală al Colegiului Medicilor din România.


  1. Opiniile dlui dr Iulian Șerban se bazează pe actele depuse la dosarul de cercetare disciplinară, precum și pe extrem de multe studii medicale realizate anterior și ulterior momentului publicării Comunicatului de presă.

Menționăm că, toate solicitările cuprinse în Comunicatul de presă semnat de dr Iulian Șerban sunt la această dată îndeplinite, dar mult prea târziu. Urmările măsurilor luate de guvern și criticate de medicii semnatari ai acelui comunicat sunt profunde și vor afecta România mult timp. Criza economică, neîncrederea populației în sistemul medical sau scăderea marcată a nivelului de trai sunt efecte semnificative, dar probabil una din cele mai grave este cea exprimată de președintele Asociației bolnavilor de cancer din România: „Riscul ca bolnavii de cancer să moară s-a triplat în această pandemie. Au fost externați peste noapte și trimiși acasă, la sute de kilometri, să aștepteʺ.

Având în vedere cele prezentate, solicităm admiterea Contestației și anularea măsurii disciplinare dispuse de Colegiul Medicilor – Iași, respectiv de către Comisia de Disciplină, față de Dr. Iulian ȘERBAN.

”.În încheiere, vă comunicăm că dr Iulian Șerban este obligat să respecte cerințele art 37, alin(2), al Codului de deontologie medicală al Colegiului Medicilor din România care prevede: Medicul are obligația morală de a aduce la cunoștință organelor competente orice situație de care află și care reprezintă un pericol pentru sănătatea publică. Astfel, domnia sa va aduce la cunoștință organelor competente măsura disciplinară dispusă de Colegiul Medicilor din Iași, considerând că aceasta este o situație ce reprezintă un pericol pentru sănătatea publică prin faptul că unui medic îi este îngrădit dreptul la libera exprimare a unei opinii medicale”, se arată în contestație.

Iată sancționarea doctorului Iulian Șerban pentru că a criticat „starea de teroare”: