ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dr. Oana Mihaela Secară are o explicație pentru personalul medical care nu s-a vaccinat până acum, susținând că, în ciuda, metodologiei INSP, multe spitale cer testarea pentru coronavirus obligatorie.

”Nu cred că cei nevacinați vor opta să se vaccineze doar pentru că ministerul îi va obliga să suporte costurile testelor. Probabil că cei care nu s-au vaccinat așteaptă ca produsul să fie testat suficient de mulți ani ca să aibă încredere în faptul că nu vor avea reacții adverse pe termen mediu și lung. Și atunci, dacă deja au optat pentru acest lucru, nu se vor uita la bani. Și oricum, personalul medical va face teste rapide, care nu costă foarte mult”, a declarat Secară colegilor de la Ziarul Național.

Medicul a confirmat faptul că testarea personalului din centrele medico-sociale constituie o măsură excesivă: 

”Dar asta nu din cauză că au fost sau nu testați, ci pentru că acesta este felul în care se transmite virusul. Am tot explicat cum se transmite virusul și de ce nu avem cum să oprim această transmitere. Noi nu am putut să o oprim până când populația nu a venit în contact, într-o mare proporție, cu virusul și și-a dezvoltat un răspuns imun. În momentul în care s-a dezvoltat acest răspuns imun iată că transmiterea a încetinit foarte mult și se apropie de stingere. Dacă virusul va veni cu alte variante antigenice, cu așa-zise update-uri, atunci cei care și-au dezvoltat răspunsul imunitar prin contact natural cu virusul vor avea niște mecanisme care vor răspunde și vor face față cu bine. Asta ca să explicăm povestea asta cu varianta Delta, cea indiană. Cei care au intrat în contact cu virusul vor recunoaște o mare parte din structurile variantelor antigenice cu care se vor întâlni”

”O astfel de măsură, care să oblige personalul medical să se testeze periodic, va veni în contradicție cu normativele care există și care sunt, din punctul acesta de vedere, corecte”.

Tot în această direcție, Federația Solidaritatea Sanitară susține că, dacă ministrul Sănătății va recurge la impunerea obligativității achiziției de teste din banii proprii, conducerea sindicatului va ataca în instanță actul normativ: ”Pentru infirmiere și brancardieri va însemna o înjumătățire a salariului, iar consecința va fi că vor pleca din sistem. În condițiile în care avem deja un deficit foarte mare în această zonă. Este o obligativitate mascată a vaccinării, este evident pentru toată lumea. Și, atâta timp cât spui că pacienții trebuie testați gratuit, ar trebui ca și cadrele medicale să beneficieze de același regim”, a declarat Radu Vasile, președintele sindicatului.