ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Celebrul chirurg cardiac, Paul Purea, care a condus peste 20 de ani clinici universitare din Germania, a declarat colegilor de la Ziarul Național că introducerea sporului epidemiologic de 85% din salariu pentru medici, în noiembrie 2020, a fost o greșeală uriașă, care a devalizat bugetele spitalelor.

”Aproape toate spitalele din România au foarte multe datorii, enorm de multe, zeci de milioane de lei, la furnizori, la medicamente, la utilități, la impozite pe salarii. Sunt foarte multe spitale care nu și-au plătit impozitele pe salarii și le-au fost blocate conturile, nu mai pot cumpăra nimic. Deci spitalele se târăsc de la o lună la alta, dar salariile se dau. Și atunci este normal să vedem condiții inumane de cazare în spitale, cu șobolani, mucegai. Din banii de sporuri puteau face investiții, puteau moderniza și construi spitale. Acum s-a făcut o rectificare bugetară de 3,5 miliarde de lei pentru Ministerul Sănătății. Eu sunt convins că, din ăștia, 2 miliarde de lei, se duc pentru sporurile din sănătate. Păi de unde bani pentru tratamentul, infrastructura, beneficiul pentru pacient, dacă 2 miliarde se duc pe sporuri? Dacă sunt 1.000 de persoane la nivel de județ care primesc sporul ăsta epidemiologic, 400 milioane de euro se duc numai pe sporuri”.

”În iunie și iulie în fiecare județ au fost doar 4-5 bolnavi Covid, iar acel spor de salariu, de până la 85%, legiferat din noiembrie anul trecut, nu se justifică. Într-un spital județean cuantumul salariilor duce până la 87-90% din buget, datorită măririlor de salarii, care, realmente, au îngropat sistemul de sănătate din România pentru încă mulți ani de acum încolo. Se putea face o reformă de salarizare, dar să-i ajute pe cei tineri. Iar sporul acela de 85% este enorm, puteau să spună de 5%, 10%. Ăsta nu mai este spor, este dublarea salariului. De ce nu au zis că se dă sporul dacă sunt mai multe cazuri, pentru că nu poți da în permanență sporul ăsta în starea de alertă, care, iată, nu se mai termină, și plus 60 de zile după încetarea stării de alertă. Ce plus, în afară de pierderea asta de bani, a adus starea de alertă? Starea de alertă o țin că vor să o țină. Ar fi putut stabili doar obligativitatea purtării măștii în spațiile închise. Medicii se bucură să fie pacienți cât mai puțini și să se prelungească tot mai mult starea de alertă”, a precizat dr. Paul Purea.

”Păi cum să-ți permiți tu, Guvern, să dai acestor oameni, care sunt obligați prin însăși jurământul lor, contractul lor, pregătirea lor, statutul lor, asemenea sporuri după ce le-ai mărit acum doi ani salariile groaznic de mult, comparativ cu ale omului de rând? Cum poți să-i mai dublezi acum salariul pentru că el lucrează în Covid? I-ați mai auzit după noiembrie anul trecut să mai zică vreunul că el nu mai lucrează, că pleacă? Nu, că acum nu mai există pericolul de infectare”, a mai adăugat chirurgul.