ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Doctorul Vasile Astărăstoae, fost președinte al Colegiului Medicilor din România, a explicat, într-o scurtă declarație pentru doxologia.ro, care sunt riscurile la care se supune o femeie care vrea să facă un avort. Pe lângă riscurile fizice, medicale, fiind vorba de un act medical care implică anumite riscuri, cele mai importante, susține profesorul Vasile Astărăstoae, sunt riscurile psihologice. ”O femeie care decide să facă avort este într-o criză existențială. În acel moment ea are un motiv – pentru că altfel n-ar putea să înfrângă instinctul maternității”, afirmă doctorul Astărăstoae. Cel mai important, spune  acesta, este a informa cu privire la consecințele avortului și a susține moral, psihologic și material o viitoare mamă, care se gândește la avort, metodă prin care se poate diminua numărul acestora. 


”Nimeni nu-i relevă unei femei riscurile psihologice în momentul în care face un avort. Eu am susținut acel proiect de lege care prevedea că o femeie trebuie să aibă un consult psihologic și o consultanță psihologică înainte de a face un  avort. Din punct de vedere moral și legal există anumite limite. Dar riscurile la care se supun sunt groaznice și nimeni nu i le prezintă anterior”, explică medicul. 

Profesorul Astărăstoae consideră că ”o femeie care decide să facă avort este într-o criză existențială. În acel moment ea are un motiv – pentru că altfel n-ar putea să înfrângă instinctul maternității. După ce face avortul, mult mai târziu, aceste efecte psihologice o pot duce la depresie. Va avea mereu acest sentiment de culpabilitate pentru că din vina ei, cu voința ei, o viață a fost întreruptă. Nu am cunoscut vreo femeie, care a practicat avortul, și care să nu aibă, mai intens sau mai puțin intens, aceste sentimente de culpabilitate”.

”A interzice și a spune pur și simplu este păcat, nu rezolvă nimic, Pentru că, dacă nu i-am rezolvat cauza pentru care ea se adresează unui medic, nu am rezolvat nimic”, atrage atenția profesorul Vasile Astărăstoae.