Doctorul Vasile Astărăstoae, fost președinte al Colegiului Medicilor din România, a explicat, într-o scurtă declarație pentru doxologia.ro, care sunt riscurile la care se supune o femeie care vrea să facă un avort. Pe lângă riscurile fizice, medicale, fiind vorba de un act medical care implică anumite riscuri, cele mai importante, susține profesorul Vasile Astărăstoae, sunt riscurile psihologice. ”O femeie care decide să facă avort este într-o criză existențială. În acel moment ea are un motiv – pentru că altfel n-ar putea să înfrângă instinctul maternității”, afirmă doctorul Astărăstoae. Cel mai important, spune  acesta, este a informa cu privire la consecințele avortului și a susține moral, psihologic și material o viitoare mamă, care se gândește la avort, metodă prin care se poate diminua numărul acestora. 


”Nimeni nu-i relevă unei femei riscurile psihologice în momentul în care face un avort. Eu am susținut acel proiect de lege care prevedea că o femeie trebuie să aibă un consult psihologic și o consultanță psihologică înainte de a face un  avort. Din punct de vedere moral și legal există anumite limite. Dar riscurile la care se supun sunt groaznice și nimeni nu i le prezintă anterior”, explică medicul. 

Profesorul Astărăstoae consideră că ”o femeie care decide să facă avort este într-o criză existențială. În acel moment ea are un motiv – pentru că altfel n-ar putea să înfrângă instinctul maternității. După ce face avortul, mult mai târziu, aceste efecte psihologice o pot duce la depresie. Va avea mereu acest sentiment de culpabilitate pentru că din vina ei, cu voința ei, o viață a fost întreruptă. Nu am cunoscut vreo femeie, care a practicat avortul, și care să nu aibă, mai intens sau mai puțin intens, aceste sentimente de culpabilitate”.

”A interzice și a spune pur și simplu este păcat, nu rezolvă nimic, Pentru că, dacă nu i-am rezolvat cauza pentru care ea se adresează unui medic, nu am rezolvat nimic”, atrage atenția profesorul Vasile Astărăstoae.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews