ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Medicul legist Vasile Astărăstoae, fost președinte al Colegiului Medicilor din România și fost rector al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, a publicat marți un mesaj pe social media în care citează un studiu de specialitate din revista The Lancet, care a analizat peste 70.000 de cazuri și a concluzionat că „supravegherea unui agent patogen nou-apărut este, de obicei, părtinitoare, supraevaluată, orientată către formele clinice severe”, argumentând prin estimări statistice.

„A apărut în The Lancet (Infectious  Diseases), din 30 Martie, un studiu serios -  Estimates of the severity of coronavirus disease 2019: a model-based analysis-Robert Verity, Lucy C Okell,  Ilaria Dorigatti et all (Estimări asupra severității bolii coronavirus 2019: o analiză bazată pe model -n.r). 

Cercetarea se bazează pe analiza a peste 70.000 de cazuri și estimează morbiditatea, mortalitatea etc. Importanța cercetării este dată de faptul că, așa cum subliniază autorii „supravegherea unui agent patogen nou-apărut este, de obicei, părtinitoare, supraevaluată, orientată către formele clinice severe, mai ales la începutul unei epidemii, când capacitatea de diagnostic este scăzută”.

Câteva estimări

Rata medie a mortalității la cazurile confirmate - 1,38%, (0,0016% sub 10 ani - 7,8% peste 80 de ani). Rata mortalității a cazurilor nedescoperite - 0,66%.

Cazuri care au necesitat spitalizare: 0,04% la cei între 10 și 19 ani, 4% la cei de 40-50 de ani, 8% la cei de 50-60, 18% la cei cu peste 80 ani (cu precizarea că la început au fost spitalizați și cei asimptomatici sau cu forme ușoare).

Fiind stare de urgență nu fac niciun comentariu”, a scris prof. dr. Vasile Astărăstoae, marți, pe contul personal de social media.