ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 
ACTUALIZARE 15:06 Fostul președinte al PNL Crin Antonescu a confirma declarațiile lui Liviu Dragnea, conform cărora fostul premier Victor Ponta ar fi negociat propunerea procurorilor șefi cu Traian Băsescu. Antonescu spune că nu îl interesează conflictul dintre Liviu Dragnea și Victor Ponta, dar consideră că trebuie să facă aceste precizări în calitate de „martor, actor al unor împrejurări”, deoarece ele fac parte din istoria noastră recentă.

"Procedura pornise, Mona Pivniceru (fost ministru al Justiției - n.r.) făcuse câteva drumuri la Bruxelles (...) și, la un moment dat, domnul Ponta m-a informat că a negociat formula asta cu Traian Băsescu - nu mi-a spus de altcineva - și că el dorește să se meargă pe aceste numiri, adică numele amintite de domnul Dragnea și care au și fost până la urmă numirile respective. (...) (Victor Ponta - n.r.) mi-a spus: ’Guvernul face propunerile, dar președintele semnează, trebuie găsit un compromis. Asta e formula de compromis care e posibilă și pe care eu o susțin’. Eu nu știu dacă domnul Ponta primea vreo directivă. De la domnul Ponta spre mine nu putea fi o directivă. De altfel, eu în mod public am spus că nu sunt de acord cu așa ceva. Mona Pivniceru nu a fost de acord cu așa ceva, a demisionat.
Pentru că nu eram de acord cu așa ceva, am și renunțat la Ministerul Justiției. Am declarat public că nu sunt de acord cu ce face domnul Ponta, dar până la urmă domnul Ponta a făcut acest lucru și istoria se cunoaște. Până aici, Liviu Dragnea spune adevărul și nici Victor Ponta nu îl contrazice. Ce s-a aflat în spatele deciziei lui Victor Ponta eu nu știu. Pot să bănuiesc”, a declarat Antonescu, potrivit Agerpres, care citează Antena 3.

Știrea inițială
 
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a făcut, marți seara, noi dezvăluiri privind implicarea SRI în politică și în justiție. În emisiunea Sinteza Zilei de la Antena3, Dragnea a susținut că guvernul Ponta a fost practic „dictat” de fostul șef al SRI, George Maior. De asemenea, Ponta ar fi făcut numirile de procurori șefi tot după cum i-a cerut Maior, care, anterior, negociase aceste nume cu Traian Băsescu. Mai mult, potrivit liderului social democrat, SRI nu a fost străin nici de desemnarea conducerii PSD, în anul 2015.


Dragnea a povestit despre implicarea unui personaj pe care Gabriel Oprea l-a numit inițial „statul de drept”, despre care ulterior a spus că este fostul prim-adjunct al SRI Florian Coldea, în desemnarea conducerii partidului, în 2015. 

Potrivit lui Oprea, „statul de drept” stabilise că Valeriu Zgonea urma să fie numărul unu în partid, iar Oprea și Dragnea urmau să fie vicepreședinți, scrie Mediafax.

Liviu Dragnea susține că nu ar fi acceptat această propunere și că era decis să candideze, dar, a doua zi, a aflat, într-o întâlnire cu Gabriel Oprea, Valeriu Zgonea și Marian Oprișan, că „statul de drept” a acceptat ideea candidaturii sale.

Un alt episod invocat de Dragnea a fost alegerea Guvernului în primăvara anului 2012, când Victor Ponta a primit lista cu membrii noului Executiv de la George Maior. Tot șeful SRI ar fi fost cel care l-ar fi impus pe Ioan Rus în funcția de ministru de interne, în detrimentul lui Dragnea.

Liderul PSD a relatat și cum au fost numiți procurorul general și șefii DNA și DIICOT. Potrivit afirmațiilor lui Dragnea, numirile lui Tiberiu Nițu în funcția de procuror general, a șefei DIICOT Alina Bica și a șefei DNA Laura Kovesi ar fi fost negociate de Traian Băsescu și George Maior și transmise lui Victor Ponta. 

”Eram în 2013, dacă nu greșesc, în luna aprilie. De obicei coalițiile se întâlneau la primul birou, la Crin Antonescu în birou, la Senat. Luni, pe la 6-7 seara, stăteam la masa cea lungă, în dreapta lui Victor stăteam eu, în stânga Gabi Oprea, Crin stătea în față și la un moment dat Victor a scos o hârtie din buzunar, destul de motolită, pe care erau scrise trei nume: Bica, Kovesi și Nițu. Mi-a zis să vorbim cu doamna Pivniceru și mi-a zis că-mi explică el în biroul de la Ministerul Dezvoltării. Mi-a spus: asta s-a negociat, să fie Bica la DIICOT, Kovesi la DNA și Nițu la Parchetul General. Eu i-am spus că avem o procedură, doamna Pivniceru mersese în toată țara să vorbească cu procurorii și îi încuraja să vină să-și depună candidaturile. Eu l-am întrebat pe Victor de ce trebuie să facem asta, din moment ce avem o procedură. El a spus că așa a negociat George Maior cu Băsescu, parcă a zis și de domna Udrea. L-am întrebat dacă a vorbit și cu Crin, iar el nu a fost de acord. Am chemat-o pe doamna Pivniceru la mine la birou și când i-am arătat hârtia, a spus că ea așa ceva nu semnează și a spus că-și dă demisia. I-a spus și lui Crin, iar apoi a demisionat. Cam asta este povestea, pe scurt, cu numirea procurorilor. Numele le-a dat George Maior, Ponta le-a scris pe hârtie”, a declarat Liviu Dragnea la Antena3.