Liviu Dragnea a declarat, miercuri, că nu susține proiectul UDMR privind implementarea prevederilor referitoare la minorități, menționând că specialiștii i-au spus că este neconstituțional.

„Nu. În primul rând, este neconstituțional din câte mi-au zis mai mulți specialiști", a spus Dragnea, la Parlament, răspunzand unei 
întrebari privind posibilitatea susținerii proiectului UDMR.

Întrebat dacă UDMR condiționează susținerea proiectelor coaliției guvernamentale de acest act normativ, Liviu Dragnea a precizat că nu a avut loc nicio discuție pe această temă.

„Nici vorbă. Nu a avut loc absolut nicio discuție. (...) UDMR tot timpul a votat legile în care a crezut, legile pe care le-a considerat bune și ne bazăm în continuare pe asta", a adăugat Dragnea.

UDMR a solicitat adoptarea în procedură de urgență a unei prevederi legislative care să asigure minorităților naționale reprezentare proporțională în instituțiile administrative la nivel local, județean, național și european, reprezentare proporțională în instanțe și tribunale, la nivelul ministerelor, precum și la nivelul serviciilor publice deconcentrate ale acestora să se asigure angajarea/numirea de personal, inclusiv de conducere, proporțional cu numărul persoanelor care aparțin minorităților naționale istorice, atât la nivel național, cât și la nivel local.

De asemenea, UDMR vrea ca modul de administrare autonomă a vieții culturale, învățământului și culturii minorităților naționale istorice să se reglementeze prin Legea privind statutul minorităților naționale din România. Uniunea dorește posibilitatea înființării, prin lege, a unor regiuni de dezvoltare separate, iar aceste noi regiuni să poată "obține, prin lege, un statut de autonomie specială pentru județele care aparțin unor regiuni istorice sau în care o minoritate națională istorică are o proporție semnificativă și care, împreună, corespund cerințelor NUTS 2 prevăzute în Regulamentul (CE) 1059/2003".Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews