ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liviu Dragnea a declarat, miercuri, că nu susține proiectul UDMR privind implementarea prevederilor referitoare la minorități, menționând că specialiștii i-au spus că este neconstituțional.

„Nu. În primul rând, este neconstituțional din câte mi-au zis mai mulți specialiști", a spus Dragnea, la Parlament, răspunzand unei 
întrebari privind posibilitatea susținerii proiectului UDMR.

Întrebat dacă UDMR condiționează susținerea proiectelor coaliției guvernamentale de acest act normativ, Liviu Dragnea a precizat că nu a avut loc nicio discuție pe această temă.

„Nici vorbă. Nu a avut loc absolut nicio discuție. (...) UDMR tot timpul a votat legile în care a crezut, legile pe care le-a considerat bune și ne bazăm în continuare pe asta", a adăugat Dragnea.

UDMR a solicitat adoptarea în procedură de urgență a unei prevederi legislative care să asigure minorităților naționale reprezentare proporțională în instituțiile administrative la nivel local, județean, național și european, reprezentare proporțională în instanțe și tribunale, la nivelul ministerelor, precum și la nivelul serviciilor publice deconcentrate ale acestora să se asigure angajarea/numirea de personal, inclusiv de conducere, proporțional cu numărul persoanelor care aparțin minorităților naționale istorice, atât la nivel național, cât și la nivel local.

De asemenea, UDMR vrea ca modul de administrare autonomă a vieții culturale, învățământului și culturii minorităților naționale istorice să se reglementeze prin Legea privind statutul minorităților naționale din România. Uniunea dorește posibilitatea înființării, prin lege, a unor regiuni de dezvoltare separate, iar aceste noi regiuni să poată "obține, prin lege, un statut de autonomie specială pentru județele care aparțin unor regiuni istorice sau în care o minoritate națională istorică are o proporție semnificativă și care, împreună, corespund cerințelor NUTS 2 prevăzute în Regulamentul (CE) 1059/2003".