ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Bătălia de la Stalingrad din 1942 a însemnat sute de mii de victime în rândurile românilor. Morți, răniți, prizonieri. Din păcate, mii de soldați au fost dați dispăruți și nimeni nu s-a interesat de soarta lor.
 
Regimul comunist nu a dorit să deranjeze foarte mult marele vecin de la Est, iar după 1989, autoritățile noastre s-au dovedit ori indolente ori neputincioase.
 
Doar câteva inițiative private sau organizate în jurul ambasadei române de a Moscova au scos la iveală documente despre soarta românilor care au luptat în cea mai cumplită bătălie din cel de-al doilea război mondial.

Un mare istoric român, diplomat la Moscova și-a dedicat o partea din cariera sa cercetării acestei pagini, fiind implicat în ridicarea de morminte soldatului român necunoscut, care a luptat pentru România Mare.


 
„Uitați și ignorați și... acum!

Constat că și acum, la 80 de ani de la bătăliile din Cotul Donului și Stepa Kalmucă, zecile de mii de militarii români căzuți în lupte, răniți sau luați prizonieri sunt uitați și ignorați de autoritățile civile și militare, de institute, muzee, arhive și chiar de asociațiile veteranilor și pentru cultul eroilor, care au organizat, în ultimul timp, numeroase activități comemorative pentru... alte evenimente!

O frază, o propoziție, un cuvânt, cel puțin, de aducere aminte, cred că se impunea din partea tuturor!”  - col. (r) Alesandru Duțu, istoric