ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop, a explicat, într-un scurt mesaj pentru Trinitas TV,  de ce este importantă pentru creștini Învierea Domnului, dar și de ce această mare sărbătoare are o semnificație aparte pentru români.  „Este cea mai importantă sărbătoare a creștinătății, când se primenește firea, adică existența, din toate punctele de vedere”, a spus acad.Ioan-Aurel Pop, amintind că românii pregătesc pentru Învierea Domnului nu doar hrană materială, ci și spirituală.


„Pentru mine semnifică ceea ce semnifică pentru toți creștinii:cea mai importantă sărbătoare a creștinătății, când se primenește firea din toate punctele de vedere, adică existența. Pentru poporul român e o sărbătoare specială pentru că are și particularitățile ei. Înainte de sărbătoare, Cina nu se cheamă „ultima”,  ca la mai toate popoarele, ci se cheamă ”Cina cea de Taină”. Pentru că Taina Morții și a Învierii e percepută de români într-un mod extraordinar. Apoi, românii au și colinde de Paști, ceea ce e un lucru esențial. Iar cuvântul „colindă” vine din „calenda” , un nou început. Învierea, ca și Nașterea Domnului, e un nou început. Românii cinstesc încă această sărbătoare cu ouă înroșite naturale, nu numai cu ouă de ciocolată. Românii știu să pregătească pentru această sărbătoare cozonac. Și hrană materială, și hrană spirituală. Știu să cânte frumos, știu să meargă la Biserică cu smerenie. Această sărbătoare ne învăluie pe toți și ne arată că orice sfârșit poartă în sine un început”, a spus președintele Academiei Române.