ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


NE VORBEȘTE PĂRINTELE SOFIAN - CUVÂNT ÎNAINTE de Arhimandrit Ioanichie Bălan:

Sunt aproape sase decenii de cand Arhimandritul Sofian Boghiu intretine viata duhovniceasca in Manastirea Antim din Capitala, ca staret, duhovnic si slujitor al acestui sfant lacas. O personalitate duhovniceasca remarcabila, unanim recunoscuta, care face cinste monahismului romanesc si Bisericii lui Hristos, in sanul careia slujeste.

Prea Cuviosia Sa este cunoscut si apreciat in chip deosebit prin trei calitati sau daruri cu care l-a inzestrat Dumnezeu.Pictor bisericesc consacrat, duhovnic si povatuitor de suflete iscusit si cantaret de vocatie. Sfintia Sa a fost ales din nastere pentru Biserica, pentru a marturisi adevarul evanghelic prin cuvant si culoare, prin fii duhovnicesti si icoane. Sa impodobesti biserici cu icoane frumos gandite si realizate si sa faci din sufletele credinciosilor biserici vii, icoane duhovnicesti ale faptelor bune, ale dragostei si smereniei, in care sa se imprime chipul bland si smerit al lui Hristos. Sa restaurezi icoane vechi pretioase si sa restaurezi suflete omenesti pentru care S-a jertfit Domnul pe Cruce.

Iata vocatia si rostul Arhimandritului Sofian pe pamant: sa impodobeasca si sa innoiasca suflete si biserici, icoane si oameni. Sa savarseasca cele sfinte, sa invete pe oameni, sa mangaie, sa aline si sa se jertfeasca pe sine pentru mantuirea altora; sa aduca speranta, ordine si frumos, acolo unde este tristete, dezordine si urat; sa fie intotdeauna cu Dumnezeu si cu oamenii prin cuvant si culoare, prin caldura inimii care da viata cuvantului si prin caldura culorilor care dau transparenta si profunzime divina icoanelor.

Ca pictor consacrat de icoane si bierici, Patintele Sofian realizeaza fresce de traditie bizantina care indeamna la meditatie si rugaciune.Ca preot si duhovnic, creste fii dubovnicesti buni, tamaduind, alinand si indemnand cu mestesug la sfintenie numeroase suflete insetate dupa vesnicie. Iar ca protopsalt de renume, Sfintia Sa da viata si simtire duhovniceasca slujbelor, inmoaie inimi, scoate lacrmi, uneste cugete si inalta sufletele spre Dumnezeu,facand din ctitoria mitropolitului-martir Antim Ivireanu un altar viu, o vatra calda in inima Capitalei. Am mai putea adauga la portretul sau sufletesc blandetea rara care il caracterizeaza, modestia, calmul, indelunga rabdare si cultura teologica acumulata.

Toate acestea m-au indemnat sa adun in cartea de fata cateva din insemnarile, cuvintele duhovnicesti si predicile Prea Cuviosiei Sale, pentru a fi la indcmana fiilor sai duhovnicesti, spre calauza si mangaiere. De aceea, recomandam bunilor nostri crestini, indeosebi celor din Capitala, aceasta carte de suflet intitulata ” Ne vorbeste Parintele Sofian ". Fie ca Bunul Dumnezeu sa binecuvinteze tara si poporul romanesc si pe parintii nostri duhovnicesti, care se roaga pentru noi si pentru toata lumea.

Arhimandrit Ioanichie Balan

Duminica Tuturor Sfintilor

Hramul Sfintei Manastiri Antim

Anul mantuirii, 1997

CONVORBIRI DUHOVNICESTI

Părintele Ioanchie Bălan: Părinte, ce ne puteți spuneți despre cei care practică rugaciunea inimii, dar împărtășesc o învățătură străină de cea ortodoxă? De pildă yoga sau parapsihologia?

Părintele Sofian Boghiu: Cred că Dumnezeu n-ascultă rugăciunile lor. Aceste practici sunt niște proceduri străine de neamul nostru, de mentalitatea noastră și nu sunt născute prin Hristos și pentru Hristos. E un fel de fățărnicie a rugăciunii, o înșelare. Amestecă lucrurile ca să ne pară adevărate: yoga, de pildă, cu rugăciunea lui Iisus. Ca de la cer la pământ este deosebirea de mare! Sunt vrăjitoare și vrăjitori care au câte o icoană la ei. Și se uită la icoană și spun niște lucruri, niște ghicituri. E o înșelare a credincioșilor care cer această consultație de la vrăjitoare. Nu se poate împăca Duhul lui Dumnezeu cu minciuna aceasta, cu această fățărnicie. După faptele lor îi veți cunoaște. Acești oameni, care amestecă rugăciunea lui Iisus cu yoga, dacă ne uităm bine și atent la viața lor, vedem că de obicei calcă pe alături. Viața lor e alta. Chiar în yoga se întâmplă niște lucruri foarte discutabile. Multe necuviințe. Cei care fac yoga știu la ce mă refer...

Integral la MARTURISITORII.RO

21 de ani cu Părintele Sofian Boghiu la Ceruri - Pomenirea de două decenii la Mănăstirea Antim

Vezi galeria 21 de ani cu Părintele Sofian Boghiu la Ceruri - Pomenirea de două decenii la Mănăstirea Antim