ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Plenul Camerei Deputaților a adoptat, marți, în calitate de for decizional, o lege privind înființarea Muzeului Ororilor Comunismului în România. Sediul urmează să fie stabilit de Ministerul Culturii.

Au fost 276 de voturi „pentru”. Muzeul va fi instituție publică de cultură și va prezenta crimele și abuzurile și torturile trăite de poporul român în perioada 1945 – 1989.
 
„Muzeul are ca obiectiv prezentarea realităților vieții social – economice și culturale din România în perioada 1945-1989, cu scopul informării corecte a publicului asupra abuzurilor, crimelor, torturilor asupra oponenților regimului comunist. Muzeul are ca scop colectarea, studierea, colecționarea, conservarea, etalarea și punerea în valoare a pieselor ce alcătuiesc patrimoniul muzeului. Patrimoniul Muzeului se contituie din colecții de piese și documente realizate în colaborare cu Institutul de Studiere a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, precum și în colaborare cu alte instituții publice, din piese provenind din transferuri, donații și achiziții, conform legii”, prevede legea.
 
Un muzeu al comunismului românesc ar fi putut să existe în București încă din luna 2012 − atunci când Senatul adopta, prin vot, primul proiect legislativ pe această temă.
 
După adoptarea în Senat, inițiativa de înființare a „Muzeului Comunismului” a rămas mai bine de un an, pentru avizare, în comisiile de specialitate ale Parlamentului., iar în 2013 a ajuns la votul final din Camera Deputaților, fiind respinsă definitiv; doar 40 de deputați au votat „pentru”.
Proiectul trecuse și pe la Guvern − unde primise nu unul, ci două avize negative. Prima dată, înaintea votului din Senat, îl respinsese Cabinetul condus de Mihai Răzvan Ungureanu, iar apoi, înaintea votului deputaților, îl avizase negativ Cabinetul condus de Victor Ponta. Ambele guverne au susținut că în România exista din 2009 Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) − care putea, la o adică, „amenaja spații memoriale temporare sau permanente”.