ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Artistul Steve Bell spune că a fost concediat de The Guardian din cauza unei simple caricaturi la adresa premierului Netanyahu, informează Daily Mail.

Caricaturistul, care a lucrat pentru cotidianul britanic de stânga timp de peste 40 de ani, susține că i s-a spus că ziarul nu mai este dispus să îi publice lucrările după ce a trimis un desen „la zi” cu Benjamin Netanyahu.
 
 

În caricatura lui Bell (Clopot), președintele israelian poartă mănuși de box și ține un bisturiu deasupra burții sale expuse, pregătindu-se să facă o tăietură în forma Gaza, cu textul: „Locuitori din Gaza, plecați acum”.

Criticii au considerat că aceasta este o referire la Shylock, cămătarul evreu din piesa lui Shakespeare "Neguțătorul din Veneția".

Bell a apărat imaginea și a respins acuzațiile potrivit cărora ar fi folosit subiecte antisemite - deși, scrie presa concurentă, nu ar fi prima dată când se confruntă cu astfel de afirmații.

El a insistat că este o referință la o caricatură din anii 1960 a lui David Levine, care l-a desenat pe președintele american Lyndon B. Johnson cu o cicatrice în formă de Vietnam pe trunchi în timpul războiului din țara din Asia de Sud-Est. Caricatura pe care dl Bell a prezentat-o săptămâna trecută are cuvintele „După David Levine” deasupra creditului acordat artistului.

Luni, 9 octombrie, Bell a afirmat pe Twitter că a trimis desenul, dar că acesta a fost respins.

El a adăugat că „a devenit aproape imposibil să desenezi acest subiect [Israel] pentru The Guardian fără să fii acuzat că folosești așa zise subiecte antisemite”.

Ulterior, Bell a sugerat că acuza ziarului britanic cu privire la trimiterea către cămătarul evreu din piesa lui Shakaspeare nu are sens, având în vedere că Netanyahu poartă mănuși de box.

Un purtător de cuvânt al The Guardian a confirmat aseară că ziarul nu-i va reînnoi contractul.

Ei au declarat pentru Telegraph: „S-a luat decizia de a nu se reînnoi contractul lui Steve Bell. Caricaturile lui Steve Bell au reprezentat o parte importantă a The Guardian în ultimii 40 de ani - îi mulțumim și îi dorim toate cele bune”.
 
(Foto: Steve Bell)
 
Cartoonist Steve Bell says he has been effectively sacked by the Guardian over accusations of anti-Semitic work