ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Forumul Economic Mondial (FEM) din 2023 de la Davos, Elveția, ne-a umplut cu o mulțime de predicții „îmbucurătoare”, cum ar fi modul în care companiile ne vor decoda în curând undele cerebrale. Cea mai recentă avertizează cu privire la un eveniment cibernetic catastrofal global în viitorul foarte apropiat, scrie PopularMechanics.

„Cea mai izbitoare constatare pe care am găsit-o", a declarat directorul general al FEM, Jeremy Jurgens, în timpul unei prezentări care a evidențiat Raportul FEM privind perspectivele de securitate globală 2023, „este că 93% dintre liderii cibernetici și 86% dintre liderii de afaceri cibernetice consideră că instabilitatea geopolitică face probabil un eveniment cibernetic catastrofal în următorii doi ani. Acest lucru depășește cu mult tot ceea ce am văzut în sondajele anterioare".

Adăugați la aceasta imprevizibilitatea extremă a acestor evenimente - Jurgens a citat un atac cibernetic recent care a avut ca scop oprirea capacităților militare ucrainene și care, în mod neașteptat, a închis, de asemenea, părți din producția de energie electrică din Europa - și provocările globale nu fac decât să crească.

„Aceasta este o amenințare globală", a declarat Jürgen Stock, secretarul general al Interpol, în timpul prezentării. „Necesită un răspuns global și o acțiune consolidată și coordonată". El a declarat că profiturile sporite pe care le obțin multiplii „actori" răi de pe urma criminalității cibernetice ar trebui să-i încurajeze pe liderii mondiali să colaboreze pentru a face din această problemă o prioritate, deoarece se confruntă cu „noi instrumente sofisticate".
 
O țară care a suferit recent un atac cibernetic masiv, Albania, colaborează acum cu aliați mai mari pentru a îndepărta infractorii, servind ca un fel de laborator pentru ca oamenii să își dea seama de ceea ce urmează.

Edi Rama, prim-ministrul Albaniei, a luat cuvântul în timpul prezentării, spunând că creșterea industriei infracțiunilor cibernetice - de la 3 trilioane de dolari în 2015 la 10,5 trilioane de dolari în 2025, spune Rama în timpul prezentării - înseamnă că, dacă infracțiunile cibernetice ar fi un stat, ar fi a treia cea mai mare economie globală după SUA și China. Asta înseamnă că infracțiunile care se apropie ar putea fi cu adevărat catastrofale.

Rama a citat răspunsul global la COVID-19 și a spus că un atac cibernetic ar putea fi mult mai substanțial:

„Să ne imaginăm o multitudine exponențială de viruși care să mute în fiecare zi în mod exponențial, în timp ce nu ne amenință corpul nostru, ci corpurile în care trăim, organizațiile noastre, țările noastre, sistemul nostru, atunci, știți, ar putea fi pur și simplu o apocalipsă. Este vorba despre viruși care nu numai că ne pot bloca modul de viață, dar îl pot controla și devia."