ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a emis vineri un decret de transformare a muzeului bisericii Sfântul Mântuitor din Chora, un monument medieval bizantin din vestul orașului Istanbul, în moschee, relatează vineri pagina web Greek Reporter Europe, citat de Agerpres

Măsura urmează controversatei decizii din iulie de a transforma fosta Catedrală Sfânta Sofia în moschee.

Schimbarea statutului muzeului din Chora a fost adoptată în decembrie 2019, însă decizia Consiliului de Stat al Turciei nu a fost pusă în aplicare până în prezent.

Chora este unul dintre splendidele exemple de artă bizantină și încă păstrează mozaicuri și fresce. Interiorul este acoperit cu scene biblice și portrete cu Iisus Hristos și sfinți datând din secolul al XIV-lea.

Turcii otomani au transformat Chora în moschee la o jumătate de secol după cucerirea Constantinopolului în 1453, ascunzându-i bogatele opere de artă sub un strat de tencuială, din cauză că Islamul interzice reprezentările vizuale.

După Al Doilea Război Mondial, Turcia, pe atunci republică seculară, a retransformat-o în Muzeul Kariye și a permis unor experți americani să o restaureze pentru a-i reda vechea strălucire. Mozaicurile și frescele unice sunt expuse din 1958.