ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat în cursul zilei de astăzi că, începând din vara anului 2023, în București se va implementa proiectul pentru emiterea cărții de identitate electronică, potrivit știripesurse. 

În declarația sa, acesta a specificat că au fost făcute  investiții majore în acest sens și a amintit și faptul că Bucureștiul va fi al doilea oraș care va demara acest proiect național, după Cluj-Napoca, acolo unde el este deja în funcțiune. 

 "Cartea de identitate electronică, ca și semnătura digitală calificată, va permite cetățeanului autentificarea în sistemul informatic, în sistemele informatice ale Ministerului de Interne și în sistemele informatice ale instituțiilor publice sau private. Acest instrument modern de validare a identității va facilita accesul cetățeanului la multiple servicii electronice, fie că vorbim de servicii bancare, sociale, financiare, cu efecte majore în simplificarea relației cu autoritățile publice, creșterea calității și accesibilității serviciilor publice. (...) Avem un proiect pilot în implementare în municipiul Cluj-Napoca. Au fost emise deja 5.287 de cărți electronice de identitate. Până în vara anului viitor vom extinde la nivel național emiterea cărții electronice de identitate. Astfel, estimăm la nivelul municipiului București, în intervalul iunie-iulie anul viitor, vom începe să implementăm acest proiect, iar continuarea extinderii la nivelul marilor municipii se va realiza în a doua parte a anului 2023.” a declarat acesta la evenimentul "România Digitală, România Liberală", organizat de PNL.

El a adăugat că pentru acest proiect există finanțare de 20 de milioane de euro, iar ținta ministerului este ca între 5 și 8 milioane de cetățeni să dețină carte electronică de identitate până la finalul anului 2026.

Lucian Bode a menționat că Ministerul Afacerilor Interne mai implementează un proiect - un centru de furnizare a serviciilor electronice.

 „Practic, acest proiect care ca scop simplificarea accesului cetățenilor și mediului privat la serviciile furnizate de către Ministerul de Interne în vederea facilitării interacțiunii online a beneficiarilor cu prestatorii de servicii publice. Implementarea lui a început în 2019, ne propunem să o finalizăm anul viitor, iar finanțarea va fi de aproximativ 20 de milioane de euro, fonduri europene nerambursabile".

Vedeți și Teoria Conspirației devine Practica Conspirației. Carduri biometrice pentru toți francezii. Franța își va amprenta 65 de milioane de cetățeni pentru a le introduce datele pe cipul din noile carduri de sănătate