ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Gheorghe Iamandi, fost atacant la Dinamo, în sezonul 1983-1984, s-a stins luni seară, la Tulcea. Ar fi împlinit 67 de ani la începutul lunii aprilie, informează GSP.
 
Este al doilea mare fotbalist român care moare în această săptămână, după Gabriel Zahiu.

Decesul lui Gheorghe Iamandi a fost cauzat de o boală cumplită. 

Iamandi a făcut partea din marea generație a lui Dinamo care în sezonul 1983-1984 ajungea în semifinale Cupei Campionilor Europeni. El a intrat în minutul 77 al returului cu Liverpool (1-2, după 0-1 pe Anfield), jucat pe 25 aprilie pe fostul „23 August”. El a bifat 3 partide în acel sezon european.

A murit Gheorghe Iamandi, fostul atacant al lui Dinamo din semifinala cu Liverpool
Din acea echipă legendară, Gheorghe Iamandi este al patrulea jucător care a murit, după Alexandru Custov (20 martie 2008 - 54 de ani), Nelu Stănescu (11 martie 2004 - 46 de ani) și Viorel Turcu (29 noiembrie 2020 - 60 de ani). De asemenea, antrenorul principal din acea perioadă, Dumitru Nicolae Nicușor, a decedat pe 8 august 2005, la 76 de ani.

Născut pe 7 aprilie 1957, la București, Iamandi a început fotbalul la Delta Tulcea, în 1978. Ulterior a ajuns la FC Olt Scornicești, debutând pe 5 decembrie 1979 în prima divizie.

Pentru Dinamo a jucat un singur sezon, 1983-1984. A bifat 19 partide și 5 goluri în prima divizie, cucerind în acel an titlul de campion. Au urmat CS Târgoviște, SC Bacău, Petrolul Ploiești și Delta Tulcea, de la care s-a retras în 1989.

În total, Gheorghe Iamandi a adunat 150 de meciuri și 42 de goluri pe prima scenă a fotbalului românesc. După retragere, acesta s-a stabilit la Tulcea. În 1990 a devenit antrenorul echipei locale. A activat la Delta Tulcea până în 2017.

„Dumnezeu să-l ierte! Era băiat bun și un jucător bun. S-a dus cam repede. Era un băiat vioi. Cu el, treaba era treabă, iar gluma era glumă. Am aflat că au scris băieții pe grupul nostru de WhatsApp, de OldBoys", a reacționat Ion Marin, fost coleg cu Iamandi, pentru GSP.ro.

„În urmă cu aproape 40 de ani, pe 25 aprilie 1984, intra în minutul 77 al returului cu Liverpool, în semifinale de Cupa Campionilor Europeni. În această dimineață, la Tulcea, a plecat dintre noi mult prea devreme, ar fi împlinit 67 de ani peste două luni. Dumnezeu să te odihnească în tricoul alb-roșu, Gheorghe Iamandi!”

- Ionel Culina, ofițer de presă Dinamo, într-o postare pe Facebook

„Astăzi a plecat dintre noi Gică Iamandi! Un caracter puternic, un luptător, un fotbalist ce a umplut de bucurie sufletele a mii de tulceni, ultimul și cel mai mare reprezentant al epocii romantice a fotbalului tulcean! 

Bucureștean fiind s-a îndrăgostit iremediabil de Tulcea, care l-a adoptat și l-a iubit fără nicio îndoială! A lăsat în urma lui amintiri frumoase, generații întregi încă mai visează și își amintesc cu nostalgie de reușitele lui și stadioanele arhipline! Va rămâne mereu în inimile noastre! Condoleanțe întregii familii, suntem alături de ei!”, se arată în mesajul postat de Delta Tulcea.