ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Este puțin probabil ca experții britanici în vaccinare să recomande în curând o decizie de vaccinare a tuturor copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani împotriva Covid, a anunțat BBC.

O declarație din partea Comitetului comun pentru vaccinare și imunizare (JCVI) este așteptată în zilele următoare. Guvernul va lua apoi o decizie finală cu privire la includerea sau nu a adolescenților în programul de distribuire în masă. Vaccinarea tuturor persoanelor de peste 18 ani cu o primă doză și a două treimi dintre adulți cu o a doua doză până la 19 iulie este ultimul obiectiv stabilit de guvernul britanic.

Au existat multe speculații cu privire la faptul dacă copiii vor fi incluși în programul de vaccinare din Marea Britanie împotriva Covid-19, după ce autoritatea de reglementare MHRA a aprobat recent utilizarea Pfizer la copiii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani. Dar JCVI - comitetul de experți în vaccinuri din Marea Britanie care consiliază guvernul cu privire la cea mai bună abordare - nu a făcut încă nicio recomandare oficială în această privință. Este posibil ca, înainte de a lua o decizie, comisia să aștepte mai multe date privind siguranța copiilor care au fost vaccinați în alte țări, cum ar fi SUA și Israel.

Aprobarea MHRA s-a bazat pe testele efectuate cu vaccinul Pfizer pe 2.200 de adolescenți din SUA, care au arătat că acesta este sigur și eficient, dar acesta este un număr relativ mic. În același timp, stocul de vaccinuri Pfizer și Moderna din Marea Britanie este destinat în mod prioritar adulților cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani - cărora nu li se oferă vaccinul AstraZeneca - ceea ce înseamnă că stocurile disponibile pentru copii sunt în prezent reduse.

Cu toate acestea, pentru experți există o serie întreagă de factori de luat în considerare, inclusiv beneficiile și riscurile pentru copii, precum și alte aspecte etice mai largi.

Riscul de îmbolnăvire sever a copiilor cu virusul Covid este foarte mic, decesele sunt extrem de rare și au avut loc numai la copiii din Marea Britanie cu afecțiuni profunde. Beneficiile directe ale vaccinării pentru ei ar fi reduse. Unii oameni se întreabă dacă este corect din punct de vedere moral să se vaccineze copiii din Regatul Unit, când atâtea milioane de oameni din restul lumii sunt încă nevaccinați.

"Aceasta este o problemă foarte bine echilibrată și o decizie dificilă", spune profesorul Calum Semple, profesor de medicină a epidemiilor și sănătate a copilului de la Universitatea din Liverpool, care este, de asemenea, membru al grupului consultativ științific Sage.

El a declarat că "se orientează spre a nu vaccina copiii".

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Sănătate și Asistență Socială a declarat: "Nu s-a luat încă nicio decizie cu privire la faptul dacă persoanelor cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani ar trebui să li se ofere gama completă de vaccinuri anti-Covid-19. Vom fi ghidați de consilierii noștri experți, ne vom actualiza în timp util".