ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Raed Arafat a făcut vineri prima remarcă despre doctorița Flavia Groșan de la Oradea, cea care a vindecat peste o mie de bolnavi de noul coronavirus pornind de la premisa că afecțiunea este o „pneumonie atipică”. 

Seful DSU a ocolit un răspuns tranșant în cazul medicului Flavia Groșan, dar a ținut să menționeze că actul medical trebuie să fie bazat pe știință medicală și pe cercetări dovedite.

„Medicina nu se susține în stradă din punct de vedere al practicii actului medical. Actul medical se face pe bază de știință medicală și pe bază de protocoale medicale care sunt dovedite, care sunt stabilite prin cercetare.

Am evitat să intru în polemici de acest gen, pentru că nu este nici prima, nici ultima dată când avem colegi care vin cu păreri contrare părerilor generale care există din punct de vedere medical.

Dar ce v-am zis cred că explică un punct de vedere. Noi, ca medici, când comunicăm cu populația, dacă începem să comunicăm toate aspectele științifice, în detaliu, s-ar putea să-i derutăm atât de mult încât să nu mai înțeleagă nimeni despre ce este vorba. Deci, ca să înțelegi anumite lucruri, faci șase ani de medicină, mai faci încă cinci ani de specializare, mai cumulezi experiență.

Când discutăm între noi, ca medici, înțelegem anumite nuanțe și anumite lucruri, dar când intrăm în amănunte pot să devină derutante pentru populație. Și trebuie să le explici pe înțelesul tuturor. Asta este o problemă cu care ne-am confruntat în România. Și în alte țări.

Colegi care ies și explică niște lucruri care nu sunt pe înțelesul tuturor și atunci induc oamenii în eroare. Mai mult decât atât nu cred că o să intru să comentez acest caz”, a declarat dr. Raed Arafat, citat de Agerpres.
 
El nu a explicat nici de ce protocoalele medicale din spitale reflectă „părerea generală a medicilor”, atâta timp cât majoritatea deciziilor din pandemie s-au luat fără consultare și cu marginalizarea oricărei opinii separate, nici de ce crede că medicii care contestă punctul de vedere oficial nu au la fel de mulți ani de facultate sau de practică în domeniu. Dacă ar fi să vedem câți ani a activat efectiv ca medic d-l Arafat, comparația nu i-ar fi în avantaj. Este, de asemenea, amuzant ca tocmai el să ne spună că „medicina nu se susține în stradă”, după ce românii l-au susținut în stradă chiar pe Arafat în 2012, pe vremea când regimul Băsescu încercase să-l mazilească.
 
Doctorița Flavia Groșan a fost cercetată de Colegiul Medicilor Bihor nu atât pentru că a gândit o schemă de tratament proprie la cazurile de Covid-19, ci pentru că alți medici au fost deranjați de remarcile făcute de pneumoloagă despre protocoalele aplicate în spitale - arătând că oxigenarea forțată și administrarea unor anumite substanțe (heparina ș.a.) poate să înrăutățească situația unora dintre bolnavi.
 
În ciuda reacțiilor explozive avute de unii medici în presă sau pe social media, președinta Colegiului Medicilor Bihor, dr. Carmen Pantiș, a declarat luni, după discuțiile din cadrul Comisiei de etică a Colegiului cu dr. Flavia Groșan, că aceasta nu va fi sancționată.