ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Conservatorii scandinavi, a doua forță politică în Danemarca și a treia în Suedia, și-au intensificat în ultimele zile sprijinul față de organizarea unor referendumuri privind rămânerea în Uniunea Europeană, în timp ce Londra și Bruxellesul negociază condițiile ieșirii Marii Britanii din UE, se arată într-un comentariu publicat duminică de agenția EFE.

Democrații Suedezi (SD) și Partidul Popular Danez (DF) și-au reluat propunerea de convocare a unui referendum după modelul Brexitului atât în Suedia cât și Danemarca, două țări tradițional eurosceptice, deși apelul lor nu beneficiază de un sprijin majoritar, scrie agerpres.ro.

„UE nu este calea pentru o mai bună cooperare în Europa. Este o uniune politică suprastatală, unde politicieni din alte țări pe care nu-i putem nici vota și nici revoca au mai multă influență asupra legislației suedeze decât am eu, deputat în parlamentul suedez', argumenta cu două zile în urmă liderul formațiunii SD, Jimmie Akesson, care încă din ziua următoare referendumului privind Brexitul a cerut un referendum pentru un 'Swexit'.

În Suedia se vor desfășura luna viitoare alegeri legislative, iar sondajele arată o creștere notabilă a partidului SD, care ar putea deveni a doua forță politică și astfel să înlăture blocada pe care i-au impus-o în ultimele legislaturi celelalte forțe politice, care au refuzat orice colaborare cu această formațiune din cauza legăturii cu unele grupuri neonaziste atunci când ea a fost constituită.

La fel ca Democrații Suedezi, Partidul Popular Danez (DF) - ambele partide fac parte din Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, alături de conservatorii britanici și de formațiunea poloneză Lege și Justiție - cere de doi ani un 'Dexit', idee reluată în ultimele zile de liderul acestui partid, Kristian Thulesen.

Ajuns pe locul doi la legislativele din 2015, DF a rămas în afara executivului, dar colaborează cu liberalii premierului Lars Lokke Rasmussen, guvernul minoritar al acestuia având nevoie în legislativ de sprijinul DF pentru a-și trece legile.