ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Partidul Comunist Chinez a dispus ca aproape toată populația de peste 21 de milioane de locuitori a Beijingului să fie testată de trei ori în cursul acestei săptămâni, sub pretextul că încearcă să evite o carantinare totală a capitalei, cum s-a întâmplat în Shanghai. Cu toate acestea, oamenii sunt conștienți că testarea în masă va însemna, automat, și înmulțirea numărului de teste pozitive, ceea ce ar grăbi, de fapt, instituirea unui lockdown, astfel că au început să își facă provizii consistente.

Menținerea strategiei „zero-COVID” adoptată de președintele Xi Jinping înseamnă că întreaga țară va fi pe termen nedefinit în pragul lockdown-ului. Xi este atât de atașat de strategia sa - pe care și-a apărat-o public săptămâna trecută - încât unii experți cred că pur și simplu nu o va abandona niciodată, scrie Axios.

Modul brutal de închidere a oamenilor în case în Shanghai i-a făcut pe chinezi să se teamă de creșterea numărului de cazuri nu numai din motive ce țin strict de infectarea cu SARS-CoV-2, ci și de îngrădirea accesului la hrană, a libertății de mișcare sau a dreptului la muncă.

După o lună de la carantinarea Shanghaiului, în timpul căreia au avut loc scene sfâșietoare - locuitorii au suferit de foame din cauza lipsei de hrană, părinții au fost despărțiți de copiii lor etc, autoritățile din capitala financiară a Chinei ridică acum garduri pentru a se asigura că oamenii nu ies din blocurile de apartamente. VIDEO: 

Beijingul nu este încă închis, dar o carantinare a acestuia nu pare a fi prea departe. O femeie din Beijing a declarat pentru WSJ că și-a cumpărat un congelator și l-a umplut suficient de mult pentru a-și putea hrăni familia compusă din cinci persoane timp de trei luni.

Potrivit statisticilor oficiale, capitala chineză a raportat doar vreo două duzini de cazuri noi în fiecare din ultimele trei zile. Astfel de cifre ar echivala cu o marjă de eroare în orice oraș important din SUA, dar strategia zero-COVID a Chinei le transformă într-o urgență în toată puterea cuvântului.