ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Lovitură de teatru în Slovenia: Parlamentul a votat marți un decret de recunoaștere a statului Palestina, prin decizia în forță a coaliției de guvernământ care a respins o moțiune a opoziției, scrie Agerpres.

Decretul a fost aprobat cu 52 de voturi din 90, opoziția boicotând sesiunea.

Slovenia anunțase joia trecută că va recunoaște formal Palestina ca stat independent, în urma unei decizii luate de guvernul de centru-stânga al premierului Robert Golob.

Slovenia se alătură astfel altor trei țări europene, Spania, Irlanda și Norvegia, care săptămâna trecută au recunoscut Palestina ca stat independent, provocând furia Israelului, ce și-a retras ambasadorii din aceste state.

Premierul Robert Golob, care conduce o coaliție formată din partidul său liberal și două partide social-democrate, consideră că această recunoaștere "transmite un mesaj de pace". "Noi considerăm că a sosit momentul pentru lumea întreagă să-și unească eforturile în vederea unei soluții a două state care să aducă pacea în Orientul Mijlociu", a argumentat șeful guvernului.

În prezent, 143 din cele 193 de state membre ale ONU au recunoscut Palestina ca stat. Dintre acestea, zece sunt state membre ale UE, respectiv țările europene care au luat această decizie în perioada comunistă, Bulgaria, Republica Cehă, Polonia, România, Slovacia și Ungaria, plus Cipru, Suedia, Spania și Irlanda.