ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În urmă cu câteva zile, ActiveNews relata că judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au lăsat statului român o comoară culturală, vizată de retrocedări: Biblioteca Batthyaneum, care conține 1770 de manuscrise și 550 de incunabule, precum și Codex Aureus, cel mai faimos manuscris medieval occidental anluminat, scris cu cerneală de aur, potrivit Q Magazine.

La scurt timp, a apărut și reacția Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia: „Considerăm actuala decizie a instanței ca fiind nedreaptă și inadmisibilă, deoarece în acest caz nu s-a dat nicio justificare în sprijinul deciziei. Prin urmare, nu putem accepta respingerea în această formă și vom continua să luptăm pentru o cauză bună la Curtea Europeană a Drepturilor Omului", potrivit Agerpres.

Decizia Arhiepiscopiei Catolice nu este una surprinzătoare, întrucât, în 2007, fostul arhiepiscop romano-catolic a acționat la CEDO prin  intermediul unei petiții, prin care afirma că România era responsabilă pentru proprietățile confiscate de la Alba Iulia, inclusiv un complex care adăpostește Biblioteca Batthyaneum.

Arhiepiscopia acționează în contextul în care instanța supremă a respins recursul declarat de reclamanta Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia împotriva sentinței nr. 153/2018, din 4 iulie 2018 a Curții de Apel Alba Iulia – Secția de contencios administrativ și fiscal, ca nefondat. 

Amintim că Biblioteca Batthyaneum deține cea mai valoroasă colecție de manuscrise medievale occidentale de pe teritoriul României, iar cea mai importantă piesă a bibliotecii este Codex Aureus, cunoscut și sub numele de Evanghelie pictată cu aur având legătură din tăblițe de fildeș.