ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a explicat ce s-a întâmplat în birourile permanente, atunci când s-a discutat despre moțiunea de cenzură. Orban a anunțat totodată că va convoca o nouă reuniune a Birourilor Politice Reunite ale Parlamentului, după care va comunica Guvernului moțiunea de cenzură, „indiferent dacă va fi sau nu va fi cvorum”, transmite Antena 3.

„În calitate de președinte al Camerei Deputaților, care are obligația de a prezenta moțiunea de cenzură birourilor reunite (BPR - n.r.) și de a o comunica Guvernului, voi mai covoca o reuniune a BPR, după care voi comunica Guvernului moțiunea, indiferent dacă va fi sau nu va fi cvorum”, anunță Orban.

El afirmă că se va consulta cu ceilalți membri ai BPR pentru a stabili o nouă ședință a conducerii Parlamentului.

Orban mai spune că propunerea lui Daniel Fenechiu excede prevederile constituționale și regulamentare, deoarece cenzurează dreptul unui parlamentar de a iniția o moțiune de cenzură.

„Eu sunt Ludovic Orban și pentru mine un interes politic de moment nu mă poate determina să mă situez în afara Costituției și a legilor țării. Nu voi putea niciodată să votez o propunere care iese din cadrul constituțional”, mai spune președintele Camerei Deputaților.

Senatorul Alina Gorghiu susține că ar fi trebuit ca solicitarea de acordare a unui termen de două săptămâni pentru verificarea semnăturilor de pe moțiunea de cenzură ar fi trebuit analizată. Ea spune că regretă faptul că Ludovic Orban, președinte PNL, „ține trena USR - AUR”.

 
 
Șrirea inițială: PSD a decis, luni, să boicoteze ședința Birourilor Permanente Reunite ale Senatului și Camerei Deputaților, unde se discuta introducerea moțiunii de cenzură, precum și votul în Parlament. Majoritatea social-democraților s-au retras din ședința BPR, astfel că cvorumul necesar nu a fost întrunit, iar moțiunea s-a amânat două săptămâni, informează Digi24 și Știripesurse.
 

„Noi nu arbitrăm un conflict între PNL și USR PLUS, nu facem parte din nicio tabără. Cum să arbitrăm între dumneavoastră care spuneți că ceilalți sunt hoți cu PNDL iar ceilalți spun că sunteți falsificatori!”, a fost declarația liderului senatorilor PSD, Lucian Romașcanu, în timp ce, la rândul lui, liderul deputaților PSD, Alfred Simonis a declarat astfel: : „Când depui moțiune de cenzură, negociezi cu toate forțele politice. N-ați dorit să semnați moțiunea PSD”.

Astfel că, parlamentarii PSD, urmați de cei din PNL, au decis să părăsească ședința BPR, urmând ca, potrivit liderului senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, moțiunea să fie amânată 2 săptămâni pentru verificarea semnăturilor de pe moțiunea depusă de deputații USR și AUR.