ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Miniștrii de externe din Uniunea Europeană se întâlnesc la Kiev într-o demonstrație de sprijin pentru Ucraina, a anunțat luni șeful diplomației europene, Josep Borrell, potrivit Agerpres.

"Avem o reuniune istorică a miniștrilor de externe din UE aici, în Ucraina, țară candidată și viitoare membră a UE", a scris Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate pe rețeaua X (fostă Twitter).

"Suntem aici pentru a ne exprima solidaritatea și sprijinul pentru poporul ucrainean", a adăugat Borrell în mesaj.

Unul dintre subiectele de pe agenda reuniunii miniștrilor europeni de la Kiev este propunerea lui Borrell de a se lua angajamente pe termen lung de finanțare a ajutorului militar pentru Ucraina și, de asemenea, utilizarea bugetului UE pentru a ajuta la furnizarea de avioane de luptă moderne și rachete Kievului, a mai spus el, relatează Economica.

Borrell dorește mobilizarea a 5 miliarde de euro (5,2 miliarde de dolari) anual în perioada 2024-2027, deși nu se așteaptă ca miniștrii să ia această decizie cu ocazia reuniunii de la Kiev, a mai declarat el, având în vedere că astfel de reuniuni ministeriale informale tind să se concentreze mai mult pe discuții politice.
 
Recent, ​​​​​​​un proiect de lege a eliminat cererea președintelui Joe Biden de a oferi Ucrainei mai mult ajutor militar. Neoficial, din ce în ce mai numeroși membri ai Camerei Reprezentanților și ai Senatului SUA mărturisesc faptul că sprijinul acordat Kievul în Congres devine tot mai dificil, într-un moment în care războiul dintre Rusia și Ucraina se intensifică, notează Jurnalul.