ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a emis azi un decret prin care aprobă o decizie a Consiliului de Securitate și Apărare Națională de la Kiev de a interzice „desfășurarea pe teritoriul Ucrainei a activităților organizațiilor religioase afiliate centrelor de influență din Rusia”, ceea ce înseamnă că practic a interzis activitățile Bisericii Ortodoxe Ruse în Ucraina, scrie știripesurse.
 
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a efectuat percheziții în mai multe biserici și mănăstiri ale Patriarhiei Moscovei din regiunile Jitomir, Rivne și Transcarpatia zonă românească - după cum a transmis, vineri, agenția RBC. Potrivit SBU, în regiunea Transcarpatia, este vizată de percheziții mănăstirea de călugări Sfântul Nicolae, a Episcopiei Hust, iar în regiunea Jitomir, mănăstirea de maici Sfânta Anastasia și schitul acesteia, plus schitul Icoana Maicii Domnului din cadrul mănăstirii de maici din Ciopovici, scrie rador.
 
În regiunea Rivne, au loc percheziții la Eparhia Rivne-Ostroh, la mănăstirea de maici din Horodok, în complexul monahal Sfântul Gheorghe, la Biserica Tuturor Sfinților din Volin, la Biserica Sfânta Înviere și la Biserica Sfânta Adormire. "Având în vedere agresiunea armată a Federației Ruse, aceste măsuri sunt luate, printre altele, pentru a preveni utilizarea comunităților religioase pe post de celulă a 'lumii ruse' și pentru a proteja populația de provocări și acte teroriste" - explică SBU. Structurile de forță ucrainene au adăugat că oamenii legii, cu participarea directă a reprezentanților bisericii, efectuează inspectează teritoriile și spațiile pentru a identifica persoanele implicate în activități ilegale în detrimentul suveranității de stat a Ucrainei, precum și obiecte interzise, în contextul războiului purtat de Rusia.
 
În acest context, Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept a solicitat Patriarhia Română prin intermediul unei adrese oficiale pentru a cerceta care este situația creștinilor-ortodocși din Ucraina, respectiv în mod special a celor de etnie română care se rugau și depindeau pentru a-și exercita dreptul la credință de lăcașurile acum închise. Redăm mai jos scrisoarea CASD, organizație condusă de avocata Elena Radu:
 
 
 
Către

Biserica Ortodoxă Română (Patriarhia Română)

În atenția centrele eparhiale din cadrul Bisericii Ortodoxe Române

Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept, asociație fără scop patrimonial, neguvernamentală, independentă, non-profit și apolitică, înființată cu scopul de a apăra drepturile și libertățile fundamentale ale omului, cu sediul în București, str. Matei Voievod, nr. 27, sector 2, înregistrată în Registrul Special sub nr. 28/23.03.2021, e-mail: asociatiaCASD@gmail.com, tel: 0743120002, reprezentată legal de Elena Radu, în calitate de președinte, 

Având în vedere că în curând sărbătorim Nașterea Domnului Nostru Iisus Hristos (25 Decembrie a.c., respectiv 07 ianuarie 2023) care a scos neamul omenesc din păcatul adamic și a dat un nou sens mântuitor vieții pentru întreaga umanitate, iar dacă noi respectăm viața, trebuie să respectăm și învățătura Sa, prin Învățătura Bisericii Sale. Cinstirea și respectarea Nașterii Domnului Nostru Iisus Hristos trebuie concretizată printr-un comportament demn, după învățătura creștin-ortodoxă, care să pună în practică cele propovăduite de Domnul Nostru Iisus Hristos.  
În acest sens, 

SOLICITĂM CENTRELOR EPARHIALE DIN CADRUL BISERICII ORTODOXE ROMÂNE 

Să se implice pentru a analiza, a cerceta și a afla care este situația reală a bisericilor cu creștini-ortodocși din Ucraina, dacă există sau nu abuzuri care se înfăptuiesc împotriva acestora și dacă credința creștin-ortodoxă este în pericol. O asemenea analiză este cu atât mai importantă cu cât pe teritoriul ucrainean locuiesc circa 2 milioane de români creștin-ortodocși (în regiunile Trascarpatia, Cernăuți - Bucovina/Bucovina de Nord, Herța, Buceag, Regiunea Odessa și în alte regiuni ucrainene). 

În cazul în care în urma analizelor și cercetărilor se confirmă datele și informațiile apărute în mass-media românească și internațională potrivit cărora creștin-ortodocșii de pe teritoriul ucrainean sunt supuși unor ”anchete amănunțite de contrainformații” de către Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), iar dacă acestea sunt abuzive sau încalcă drepturile și libertățile religioase și civile, solicităm Bisericii Ortodoxe Române să facă demersuri la nivel național și internațional, atât prin contactarea bisericilor ortodoxe surori, prin contactarea Ministerului Afacerilor Externe și a structurilor sale, prin contactarea comisiilor parlamentare care se ocupă de respectarea drepturilor și libertăților religioase și civile, cât și prin contactarea forumurilor europene și internaționale care au în atribuții respectarea drepturilor și libertăților religioase și civile, pentru a stopa eventuale abuzuri, dacă acestea se confirmă.

Necesitatea unor asemenea cercetări și analize reiese din următoarele aspecte: 

  • 1.faptul că începând cu 24 februarie 2022 a început conflictul militar ruso-ucrainean care este în desfășurare și în prezent, ceea ce a determinat pierderea a numeroase vieți omenești; 
  • 2.faptul că din datele și informațiile apărute în mass-media din România , cât și cea din Ucraina  și în presa internațională (New York Times, Reuters, Washington Post) , precum și din știrile postate pe site-ul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) reiese că începând, cel puțin cu jumătatea lunii noiembrie 2022, Serviciul de Securitate al Ucrainei împreună cu Poliția Națională și Garda Națională, invocând prevenirea utilizării comunităților religioase ca centru al ”lumii rusești” și protejarea populației de provocări și  acte teroriste, efectuează în mod repetat percheziții ale lăcașurilor de cult ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC) din care fac parte și credincioși români, precum și ”anchete aprofundate” pentru a identifica persoanele care pot fi implicate în activități ilegale în detrimentul suveranității Statului Ucrainean, precum și identificarea ”obiectelor interzise pentru circulație” în Ucraina. 
 
Or, înainte de începerea conflictului militar din 24 februarie 2022, în Ucraina existau trei Mitropolii Ortodoxe: una care aparținea de Moscova, una care aparținea de Kiev și una care aparținea de diaspora, ceea ce implica în mod automat faptul că în conducerea și în activitatea acestor Mitropolii se aflau cetățeni de diverse naționalități. Mai mult, pe teritoriul Ucrainei locuiau și locuiesc credincioși de diverse naționalități (români al căror procent real nu este cunoscut conform statisticilor ucrainene oficiale, circa 17% ruși, precum și credincioși de alte naționalități). 

Faptul că a început conflictul militar în 24 februarie 2022 nu înseamnă că istoria subordonării celor trei Mitropolii sau naționalitatea credincioșilor minoritari români, ruși sau de alte naționalități poate fi ignorată. Nu se poate accepta ca sub pretextul unui conflict militar să se nege naționalitatea și să se încalce drepturile și libertățile credincioșilor minoritari care trăiesc pe teritoriul ucrainean, neputându-li-se nega acestora nici studierea și nici vorbirea în limba maternă.

În acest sens, arătăm că Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a postat pe site-ul său mai multe comunicate:

a) potrivit comunicatului din data de 23 noiembrie 2022  intitulat ”SBU a găsit literatură pro-rusă, milioane de numerar în diverse valute și cetățeni „dubioși” ai Federației Ruse în timpul măsurilor de securitate în sediul UOC (MP)”:

  • ”Serviciul de Securitate al Ucrainei a finalizat măsurile de contrainformații (securitate) pe care le-a desfășurat pe teritoriile Mânăstirii Sfintei Adormiri a Lavrei Pechersk din Kiev, Mănăstirii Sfânta Treime Koretsky și sediul Episcopiei  Poloneze Sarny a UOC din regiunea Rivne.
  • În cooperare cu Poliția Națională și Garda Națională, peste 350 de lăcașuri de cult și 850 de persoane au fost controlate amănunțit. 
  • Peste 50 de persoane au fost supuse unor anchete amănunțite de contraspionaj, inclusiv cu ajutorul poligrafului. Printre aceștia se aflau nu numai cetățeni ai Ucrainei, ci și străini, în special cetățeni ai Rusiei, care se aflau pe teritoriul acestor lăcașuri de cult.
  • Unii dintre ei au prezentat pașapoarte și cartele militare ale URSS, nu aveau deloc documente originale, ci doar copii ale acestora, sau aveau pașapoarte ale cetățenilor ucraineni cu semne de falsificare sau deteriorare. În prezent, aceștia sunt supuși unor investigații amănunțite.(...)
  • În plus, în cursul măsurilor de securitate s-au constatat următoarele:
  • -literatura pro-rusă, care este folosită în timpul studiilor în seminarii și școli parohiale, inclusiv pentru propaganda „lumii ruse”;
  • -numerar în valoare totală de peste 2 milioane UAH, mai mult de 100 de mii de dolari SUA și câteva mii de ruble rusești.
  • Toate materialele vor fi trimise pentru cercetare adecvată de către experți.
  • Măsurile de securitate specificate au avut loc în limitele legislației în vigoare. Subliniem că, în activitățile sale, SBU aderă la principiul imparțialității față de activitățile oricărei confesiuni religioase și respectă dreptul fiecărui cetățean la libertatea de exprimare a opiniei și religiei, așa cum este definită de Constituția Ucrainei.”

b) potrivit comunicatului din 25 noiembrie 2022  intitulat ”Serviciul de Securitate al Ucrainei a percheziționat sediul UOC (MP) din Bucovina: a fost găsite manuale de la Moscova, documente privind cetățenia rusă și cărți de identitate ale ocupanților”: 

  • ”Serviciul de informații a efectuat măsuri de contraspionaj pe teritoriul Episcopiei de Cernăuți - Bucovina a UOC (MP). 
  • În urma acțiunilor de investigație, oamenii legii au descoperit documente care confirmă prezența cetățeniei ruse în conducerea structurilor eparhiale.
  • De asemenea, a fost demascată corespondența liderilor eparhiali cu curatorii lor moscoviți, în care aceștia primesc "manuale" despre "particularitățile" desfășurării liturghiilor bisericești după o invazie la scară largă. 
  • Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Ruse au stabilit sarcina de a se ocupa de dezinformare cu privire la situația socio-politică din Ucraina și situația de pe front.
  • În special, preoților UOC li s-a cerut să nege agresiunea armată a Federației Ruse în Ucraina, să vorbească despre presupusa asuprire a „Bisericii Moscovei” etc.
  • Serviciul de Securitate al Ucrainei a găsit, de asemenea, depozite cu loturi angros de literatură pro-Kremlin care lăudau țara agresoare și îndemnau la susținerea ocupanților. 
  • În plus, în timpul percheziției computerelor conducerii eparhiei, au fost găsite fotocopii ale actelor de identitate ale rasiștilor care au participat la ostilitățile împotriva trupelor ucrainene. Printre aceste documente se numără un certificat de "erou al Rusiei", semnat de ministrul Apărării din Rusia pentru "ocuparea Crimeii" în 2014. 
  • În prezent, în cadrul procesului penal deschis de anchetatorii Serviciului de Securitate în temeiul părții a 2-a a art. 111 (trădare) din Codul penal al Ucrainei, acțiunile procesuale sunt în curs de desfășurare.
  • Măsurile de depistare a criminalității au fost efectuate de către ofițerii SBU din regiunea Cernăuți sub supravegherea procedurală a Procuraturii regionale.”

c)Potrivit comunicatului din 28 noiembrie 2022  intitulat ”Serviciul de Securitate al Ucrainei a găsit materiale de propagandă care neagă existența Ucrainei în unitățile UOC (MP) din regiunea Ternopil și Regiunea Carpaților”: 

  • Ofițerii Serviciului de Securitate al Ucrainei și ai Poliției Naționale au găsit un număr mare de materiale antiucrainene în timpul măsurilor de securitate pe teritoriul Seminarului Teologic Pochayiv și al Episcopiei Ivano-Frankivsk ale UOC (MP). 
  • În special, Serviciul de Securitate al Ucrainei a găsit literatură care neagă existența poporului ucrainean, a limbii sale, precum și dreptul Ucrainei la statutul de stat și, dimpotrivă, subliniază faptul că este un stat creat în mod artificial. 
  • De asemenea, Serviciul de Securitate a găsit broșuri și cărți cu conținut xenofob și plin de ură, cu invenții jignitoare despre alte naționalități și religii. 
  • Cea mai mare parte a literaturii a fost scrisă de personalități rusești și publicată de tipografii rusești. 
  • În plus, Serviciul de Securitate al Ucrainei investighează originea mostrelor de simboluri ale "Marii Armate a Donului", care au fost găsite într-una din camerele din spate ale Episcopiei Ivano-Frankivsk a UOC (MP). În special, vorbim despre capii acestei formațiuni armate ilegale, care în 2014 i-au ajutat pe rasiști să ocupe o parte din regiunile Donețk și Luhansk. 
  • Toate aceste dovezi materiale constituie baza pentru deschiderea a două proceduri penale în temeiul articolului 161 din Codul penal al Ucrainei (încălcarea egalității cetățenilor pe baza rasei, naționalității, regiunii, convingerilor religioase, handicapului și a altor motive). În prezent, toate acestea au fost trimise la analize independente de specialitate. 
  • Pe baza rezultatelor acestor investigații, vor fi întreprinse acțiuni procedurale ulterioare.
  • Subliniem că, în activitățile sale, SBU aderă la principiul imparțialității față de activitățile oricărei confesiuni religioase și respectă dreptul fiecărui cetățean la libertatea de exprimare a opiniei și religiei, așa cum este definită de Constituția Ucrainei.

d)Potrivit comunicatului din 01 decembrie 2022  intitulat ”SBU a percheziționat mănăstirea UOC (MP) din Transcarpatia, unde călugărițele au cerut „trezirea Maicii Rusia”:

  • Serviciul de Securitate al Ucrainei a finalizat măsurile de contraspionaj (securitate) pe teritoriul Mănăstirii "Sfântul Chiril și Metodiu" a Episcopiei Mukachevo a Bisericii Ortodoxe Ucrainene (Patriarhia Moscovei) din Transcarpatia. 
  • Mai mult de 20 de persoane au fost supuse unor anchete amănunțite de contrainformații, inclusiv la poligraf. 
  • Angajații SBU au găsit un număr mare de materiale de campanie și propagandă. Cea mai mare parte a literaturii este scrisă de personalități rusești și publicată de tipografii rusești.
  • Oamenii legii au descoperit cărți cu conținut xenofob cu ficțiuni jignitoare despre alte naționalități și religii. Broșurile găsite neagă dreptul Ucrainei la independență și subliniază că Rusia, Ucraina și Belarus "nu pot fi divizate".
  • În ciuda interdicției șefului episcopiei, mănăstirea a continuat să îl pomenească în timpul rugăciunilor pe patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse Kirill Gundyaev, care a "binecuvântat" armata rusă să ucidă ucraineni. Ei au elaborat chiar și un așa-numit "memoriu", în care au argumentat de ce este imposibil să refuzi să îl menționezi pe Patriarhul Moscovei. În caz de neascultare, ei amenințau că "vor fi înlăturați din toate funcțiile preotești". 
  • De asemenea, în timpul evenimentelor, Serviciul de Securitate al Ucrainei a găsit versurile unor cântece pro-rusești care glorificau "pământul rusesc" și îndemnau la "trezirea Mamei Rusia". 
  • Toate materialele vor fi transferate pentru cercetări de specialitate corespunzătoare. 
  • Măsurile de securitate specificate au avut loc în limitele legislației în vigoare.
  • Subliniem că, în activitățile sale, SBU aderă la principiul imparțialității față de activitățile oricărei confesiuni religioase și respectă dreptul fiecărui cetățean la libertatea de exprimare a opiniei și religiei, așa cum este definită de Constituția Ucrainei.

e)Potrivit comunicatului din 01 decembrie 2022  intitulat ”SBU a raportat suspectarea unui preot din Lavra, care a slăvit "lumea rusă" în timpul slujbei”:

  • Ofițerii Serviciului de Securitate al Ucrainei au raportat suspectarea organizatorilor slujbei, în timpul căreia "lumea rusă" a fost lăudată în Lavra din Kiev-Pechersk.
  • În timpul anchetei preliminare, s-a stabilit faptul că unul dintre clerici și complicii săi care au participat la slujba respectivă au acționat ilegal. 
  • Acest lucru este confirmat de studiile de specialitate relevante.
  • Astfel, aceste persoane sunt suspectate de comiterea infracțiunilor prevăzute la partea 2 a art. 28 și partea 1 a art. 436-2 din Codul penal al Ucrainei (justificarea, recunoașterea ca fiind legală, negarea agresiunii armate a Federației Ruse împotriva Ucrainei, glorificarea participanților la aceasta, comise de un grup de persoane). 
  • Ancheta preliminară este efectuată de anchetatorii SBU sub îndrumarea procedurală a Parchetului Orașului Kiev.
  • Vă reamintim că imediat după incidentul din Lavra Kiev-Pechersk, șeful SBU, Vasyl Malyuk, a declarat că nu va fi lăsat fără un răspuns adecvat al serviciului special.
  • "Cei care, în condițiile unui război total declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, așteaptă "trezirea Mamei Rusia", ar trebui să înțeleagă că acest lucru dăunează securității și intereselor Ucrainei și cetățenilor noștri. Și nu vom permite astfel de manifestări", a declarat șeful SBU, Vasyl Malyuk.

f) Potrivit comunicatului din 02 decembrie 2022  intitulat ” SBU întreprinde măsuri de securitate la unitățile Bisericii Ortodoxe Ucrainene (MP) din trei regiuni ale Ucrainei”:

  • Angajații Serviciului de Securitate al Ucrainei efectuează măsuri de contrainformații (de securitate) la sediile UOC (MP) din Zhytomyr, Rivne și Transcarpatia.În special, este vorba despre

-Mănăstirea Sf. Nicolae a Episcopiei Khust a UOC (MP) din Transcarpatia;
-Mănăstirea Sf. Anastasia Stauropygny (r. Zhytomyr);
-Schitul Mănăstirii Sf. Anastasia Stauropygny (r. Zhytomyr);
-Schitul Icoanei Iver a Maicii Domnului din Chopovychsky Athos Icoana Maicii Domnului a Mănăstirii de maici Stauropygian (r. Zhytomyr);
-Episcopia Rivne-Ostroga, Mănăstirea Horodotsk, Curtea Sf. Gheorghe, Biserica Sfinților Volyn, Biserica Sfânta Înviere, Biserica Sfânta Adormire (r. Rivne).

Măsurile sunt realizate în comun cu Poliția Națională și Garda Națională - în cadrul activității sistematice a Serviciului de Securitate al Ucrainei de contracarare a activităților subversive ale serviciilor speciale ruse din țara noastră.

Având în vedere agresiunea armată a Rusiei, aceste măsuri sunt luate, printre altele, pentru a preveni utilizarea comunităților religioase ca centru al "lumii rusești" și pentru a proteja populația de provocări și acte teroriste.  Cu participarea directă a reprezentanților bisericii, oamenii legii efectuează o percheziție a teritoriului și a incintelor (inclusiv un tip de hotel) pentru a identifica persoanele care pot fi implicate în activități ilegale în detrimentul suveranității Statului Ucrainean și obiectelor interzise circulației. Toate acțiunile se desfășoară în limitele legislației în vigoare.

Subliniem încă o dată: în activitățile sale, SBU acționează exclusiv în limitele Constituției Ucrainei și a legislației în vigoare și, de asemenea, respectă drepturile fiecărui cetățean la libertatea de exprimare a opiniei și religiei, așa cum este definită de Constituția Ucrainei.

g)Potrivit comunicatului din 02 decembrie 2022 intitulat ”SBU l-a înștiințat pe Mitropolitul Episcopiei Kirovohrad a Bisericii Ortodoxe Ucrainene (MP) despre suspiciunea că a justificat confiscarea Crimeei”:

  • Serviciul de Securitate a strâns dovezi incontestabile ale vinovăției fostului șef al Episcopiei Kirovohrad a UOC (MP) în activități subversive împotriva Ucrainei.
  • Episcopul a făcut parte din cercul interior al Patriarhului Moscovei Kirill, cu care a coordonat răspândirea opiniilor pro-Kremlin în regiune.
  • În acest scop, mitropolitul a fost în contact permanent cu șeful Bisericii Ortodoxe Ruse și și-a îndeplinit instrucțiunile cu privire la justificarea agresiunii ruse și la confiscarea unei părți din teritoriul Ucrainei, în special a Republicii Autonome Crimeea.
  • Instrucțiunile de la Moscova au venit sub formă de circulare scrise, precum și în timpul întâlnirilor personale pe teritoriul Federației Ruse.
  • S-a stabilit că în bisericile comunității se distribuia oamenilor literatură de propagandă ostilă, care era tipărită în mii de ediții în tipografiile țării agresoare.
  • În aceste cărți, „autori” ruși au pus sub semnul întrebării statulitatea ucraineană și au lăudat regimul de la Kremlin.
  • În timpul perchezițiilor pe teritoriul eparhiei, oamenii legii au descoperit un număr mare de materiale tipărite ostile și documente cu dovezi ale corespondenței cu „curatorii” moscoviți.
  • Potrivit concluziilor unei examinări independente inițiate de SBU, activitatea infracțională a mitropolitului amenință securitatea statului a Ucrainei.
  • Pe baza probelor colectate, i s-a comunicat suspiciunea în temeiul părții 1 a art. 161 (încălcarea egalității cetățenilor în funcție de apartenența lor rasială, națională, regională, convingerile religioase, handicap și din alte motive) din Codul penal al Ucrainei.
  • Se efectuează o anchetă preliminară pentru stabilirea tuturor împrejurărilor săvârșirii faptei.
  • Măsurile de demascare a faptelor penale au fost efectuate de angajații SBU din regiunea Kirovohrad sub îndrumarea procedurală a parchetului.
 
Se poate observa astfel că în ultima perioadă, în mod constant SBU efectuează percheziții ale lăcașurilor de cult ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene și anchetează persoanele de religie creștin-ortodoxă. 
Cum istoria ne-a demonstrat că pe fondul unor conflicte armate pot apărea derapaje, drepturile și libertățile fundamentale ale oamenilor fiind încălcate (inclusiv în ceea ce privește  respectarea drepturilor religioase și civile) este necesar să se acorde o atenție deosebită cu privire la evenimentele din Ucraina și activitatea desfășurată de către SBU pentru a stabili veridicitatea afirmațiilor și concluziilor SBU din comunicatele publice pe care le emite, precum și dacă sunt respectate drepturile și libertățile civile și religioase, astfel încât să fie preîntâmpinate/stopate/înlăturate eventuale practici abuzive (sau chiar acte de tortură) care ar putea apărea în contextul actual socio-politic și militar. 
Să nu uităm că și pe teritoriul României în perioada anilor 1944-1989 au existat manifestări abuzive antireligioase împotriva credincioșilor ortodocși și ai altor culte religioase (oficiale) care au fost coordonate de organele de securitate, organele de miliție, organele PCR, organele UTC, organele judecătorești și organele procuraturii, dar și în anumite situații de agenții sovietici NKVD/KGB. Din acest motiv nu putem să rămânem indiferenți și să acceptăm o eventuală posibilitate a repetării unor asemenea atrocități,  chiar dacă ele s-ar putea realiza pe teritoriul altui stat (stat pe teritoriul căruia locuiesc și români care pot fi afectați grav în mod direct). 

Cel puțin aparent, din comunicatele SBU reiese că există o contradicție între faptele pe care afirmă că le-a constatat și respectarea dreptului fiecărui cetățean la libertatea de exprimare a opiniei și a religiei.
Luând în considerare situația dramatică a credincioșilor ortodocși din Ucraina, inclusiv a celor de naționalitate română, în contextul socio-politic și militar actual, textul Evangheliei lui Hristos ne obligă să nu rămânem indiferenți la suferințele semenilor noștri ortodocși care trăiesc astăzi pe teritoriul ucrainean și să ne implicăm pentru aflarea adevărului cu privire la stigmatizarea credincioșilor ortodocși, pentru preîntâmpinarea unor eventuale abuzuri și pentru găsirea de soluții în vederea alinării și vindecării suferințelor acestora. 

A rămâne indiferenți la derularea acestor evenimente socio-religioase dramatice și acceptarea săvârșirii unor eventuale abuzuri ar putea să determine în viitor stigmatizarea oricărui creștin ortodox, indiferent de teritoriul statului pe care locuiește. 
Problema ortodoxiei nu poate fi subjugată factorului politic sau militar din Rusia sau Ucraina, dar nici factorilor decidenți din spațiul euroatlantic de azi. 
Menționăm că vom transmite și noi solicitări către Organisme europene și internaționale (Conferința Europeană a Bisericilor Creștine, OSCE, Consiliul Mondial al Bisericilor, Curtea Penală Internațională, IRLA etc.) pentru ținerea sub observație a evenimentelor din Ucraina și pentru efectuarea de cercetări cu privire la respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale creștinilor ortodocși care locuiesc pe teritoriul statului ucrainean (inclusiv în ceea ce privește  respectarea drepturilor religioase și civile). 

Cu stimă, 
Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept 
Președinte Elena Radu