ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul Educației vrea să introducă în licee, opțional, o nouă disciplină: Istoria  recentă a României. Asta după ce, în urmă cu doar câteva luni, același minister anunța că sunt prea multe ore de istorie. Și vor fi reduse.

O nouă disciplină opțională, „Istoria recentă a României” va putea fi studiată, începând cu anul școlar 2016-2017, de elevii claselor a XI-a și a XII-a, programa cursului făcând parte din oferta de cursuri opționale propusă de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice.

Elevii claselor a XI-a și a XII-a vor putea studia, începând cu anul școlar 2016-2017, o nouă disciplină opțională, "Istoria recentă a României", programa cursului făcând parte din oferta de cursuri opționale propusă de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice.
 
Disciplina va prezenta o imagine complexă a societății românești din a doua jumătate a secolului XX și din primele decenii ale secolului XXI, punând accentul mai mult pe studierea evenimentelor și aprofundarea și interpretarea trecutului în locul memorării unor serii cronologice, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, informează Mediafax.

Conținutul programei va fi grupat în patru capitole. Fiecare capitol va trata etapele în care a evoluat România de la 23 august 1944 până în 1989. 

Ultima perioadă parcursă va fi din anul 1990 până în 2007, anul integrării României în Uniunea Europeană, considerat un reper important în evoluția istoriei contemporane.

Programa disciplinei „Istoria recentă a României” va propune un demers didactic realizat din perspectivele educației pentru drepturile omului, educației pentru diversitate, educației pentru dimensiunea de gen, a perspectivelor multiple asupra istoriei și a problemelor sensibile și controversate. Pachetul educațional va cuprinde manualul pentru Istoria recentă a României, ghidul Profesorului și un ghid multimedia, se arată în comunicat emis de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice.

Ministerul Educației anunța la începutul anului că are de gând să schimbe programele școlare și modul în care se studiază în prezent în clasele gimnaziale. Astfel, limba latină ar urma să fie scoasă din școli iar orele de română, istorie și geografie, reduse. Anunțul a provocat nemulțumire in rândul profesorilor de istorie din mai multe școli și universități. Profesorii de la Universitatea "Babeș-Bolyai” din cadrul Facultății de Istorie au susținut că nu sunt de acord cu reducerea numărului orelor de istorie în învățământul gimnazial, atrăgând atenția asupra importanței pe care o au științele umaniste în general asupra dezvoltării tinerilor.

"Cum vom reuși să formăm cetățeni responsabili și implicați, refractari la corupție și capabili să împingă societatea în direcția unor idealuri superioare, dacă lecțiile fundamentale pe care ni le oferă istoria nu vor fi învățate în mod corespunzător, la vârsta potrivită, pe băncile ciclului gimnazial?”, au avertizat atunci profesorii clujeni.