ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Didier Raoult, cunoscut pentru că a promovat tratamentul cu hidroxiclorochină pentru Covid-19, susținut de Donald Trump, riscă să fie dat afară din institutul de boli infecțioase pe care l-a fondat, informează Le Monde și The Guardian.
 

În Franța, profesorii universitari trebuie să se pensioneze la vârsta de 68 de ani. Raoult a împlinit 69 de ani în martie, astfel că, începând cu 31 august, nu va mai fi eligibil pentru a-și continua postul de cercetător și medic la Universitatea Aix-Marseille și la Spitalele Universitare din Marsilia.

Vârsta sa nu îl descalifică pentru a continua să fie director al institutului de boli infecțioase din Marsilia pe care l-a fondat, IHU Méditerranée Infection, dar François Crémieux, directorul Assistance Publique-Hôpitaux de Marseille (AP-HM), una dintre instituțiile membre fondatoare ale IHU, a declarat pentru Le Monde că nu este rezonabil ca Raoult să continue acolo după ce va înceta să mai practice medicina și să facă cercetare universitară.
 
Conducerea și medicii AP-HM nu au apreciat mai ales ultima declarație a profesorului de la Marsilia, legată de vaccinarea împotriva Covid și varianta Delta. Într-un videoclip postat marțea trecută, Didier Raoult nu pare să fie entuziasmat de eficacitatea vaccinului anti-Covid. „Nu este un panaceu”, spune el. „Nu putem spune că există un succes corelat cu importanța vaccinării”, transmite și SmartRadioVIDEO cu afirmațiile în cauză:

 

Crémieux și Eric Berton, președintele Universității din Aix-Marseille, un alt membru fondator, au afirmat că vor propune în septembrie căutarea unui nou director. Berton a declarat că vor "pune procesul pe masă și vor vedea cum se poziționează ceilalți membri fondatori".

Jean-Luc Jouve, președintele comisiei medicale a AP-HM, a declarat pentru ziarul francez că Raoult a cerut să își continue funcția la spital cu jumătate de normă, dar că propunerea sa nu va fi acceptată. "Există mai mult decât suficiente echipe la IHU pentru a compensa plecarea sa", a spus Jouve.

Agenția franceză a medicamentelor a deschis o investigație privind studiile IHU asupra hidroxiclorochinei, la fel ca și Universitatea Aix-Marseille însăși. O anchetă anterioară a procurorilor din Marsilia a fost respinsă.

Hashtag-ul #TouchePasARaoult (nu-l atingeți pe Raoult) era în trend pe Twitter în Franța joi dimineață, susținătorii apărându-l cu înverșunare pe omul de știință, care a căpătat un statut de cult în unele colțuri ale internetului de când a început pandemia.

Raoult a publicat videoclipuri pe canalul YouTube al IHU pe tot parcursul pandemiei, acumulând o jumătate de milion de abonați la expedițiile sale pe Covid-19.

"Aș dori ca informațiile diseminate de IHU să fie în publicații științifice evaluate de colegi care permit o dezbatere științifică, nu în videoclipuri de pe YouTube", a declarat Crémieux pentru Le Monde. "În mod deliberat sau nu, institutul a devenit garantul științific al dezbaterii anti-vaccin, anti-pasul sanitar și alimentează sfera conspiraționistă. Aceasta este o problemă care trebuie să înceteze".