ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



După ce au interzis Târgurile de Crăciun și focurile de artificii de Anul Nou, de care europenii s-au putut bucura și de la balcoane, cerberii sanitari și politici dau interzis și la mărțișoare.

Elevii nu vor mai putea duce la școală mărțișoare și flori de 1 și 8 martie. Interdicția care privește „schimbul de obiecte personale” este prevăzută în ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății și nu prevede excepții.
 
Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu afirmă că nu ar exista o recomandare în școli în vederea interzicerii oferirii de mărțișoare și flori în 1 și 8 martie. Într-o intervenție la Antena 3, acesta a spus, miercuri, că „Ministerul Educației nu dorește și nu poate să se implice în schimbarea valorii de simbol a unei flori în obiect personal. Ministerul Educației nu a transmis nicio interdicție în acest sens. Nici măcar cu titlu de recomandare. Și nici nu va transmite! Este un punct de vedere oficial!”, informează Româniatv.net.

Secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion a afirmat că, în contextul Ordinului care interzice schimbul de obiecte personale, nu pot fi date derogări pentru mărțișoare și flori, iar anul acesta, elevii ar trebui să transmită felicitări și mărțișoare virtuale.

Potrivit Mediafax, și inspectorul școlar general din Brăila, Cătălin Canciu, a spus că „în ordinul comun al ministerelor există așa ceva.  Este vorba despre regulile privind organizarea spațiilor pentru asigurarea distanțării fizice. În anexa ordinului, la punctul 1 b scrie că este interzis schimbul de obiecte personale. Eu le voi atrage atenția directorilor că regula trebuie să fie respectată”, a declarat și inspectorul școlar general al județului Brăila, Cătălin Canciu. 

Reamintim că încă din aprilie anul trecut, profesorul Hendrik Streeck, directorul Institutului de Virusologie de la Spitalul Universitar din Bonn, afirma că noul coronavirus nu se transmite atât de ușor precum se crede. Streeck spune că virusul nu a putut fi găsit pe clanțele ușilor sau pe blana animalelor de companie.

„Nu există niciun risc semnificativ de a contacta boala atunci când mergeți la cumpărături. Focarele grave au apărut după ce oamenii au stat împreună o perioadă mai lungă de timp, de exemplu, petrecerile après-ski de la Ischgl, Austria”, a declarat Hendrik Streeck.

Profesorul spune că nu a găsit viruși „vii” pe suprafețe: „Când am luat probe de pe mânerele de la ușă, telefoane sau toalete, nu a fost posibil să cultivăm virusul în laborator”.

„Pentru a contacta virusul ar fi necesar ca cineva să tușească în palmă, apoi să atingă mânerul de la ușă și imediat după o altă persoană să atingă mânerul și să-și atingă fața”, a mai spus cercetătorul german. Prin urmare, Streeck consideră că există șanse mici de transmitere prin contactul cu așa-numitele suprafețe contaminate.

Faptul că înfecția COVID-19 este una „cu picături”, care nu poate fi transmisă prin aer, a fost subliniat anterior de virologul Christian Drosten. Acesta a spus într-un interviu că noul coronavirus este extrem de sensibil la uscare, așa că singurul mod de a-l contacta este prin „inhalarea picăturilor”.