ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Adrian Dohotaru, deputat USR de Cluj, a ales o metodă speciala de a atrage atenția asupra risipei. Politicianul a mâncat sărățele din gunoiul de la Parlament.
 
Dohotaru a declarat miercuri că intenționează ca, în perioada următoare, să depună o inițiativă legislativă privind reducerea risipei alimentare, readucând astfel în actualitate spre a fi adaptată o inițiativă mai veche în acest sens, dar care se referea la supermarket-uri, informeaza Agerpres.

De altfel, pe site-ul USR Cluj, sub un selfie cu deputatul clujean într-un munte de gunoaie, tronează mândru titlul:

„Adrian Dohotaru: De la căutat în gunoaie la politica lucrurilor”

„În momentul de față, după ce au văzut gestul meu simbolic de a mânca din coșul de gunoi, colegi din USR, dar și colegi din PSD m-au abordat și mi-au zis 'hai să reluăm acea inițiativă legislativă'. Această inițiativă legislativă trebuie reluată și să ne convingem colegii parlamentari și societatea civilă să facă presiuni pentru a veni cu o astfel de legislație. Un alt lucru pe care trebuie să îl facem la nivel național, dar și la nivel local pentru a combate risipa este să punem accentul pe colectarea selectivă, pentru că suntem pe unul dintre ultimele locuri din UE ca procent de reciclare. În urmă cu câțiva ani eram la 1%, acum am ajuns undeva la 3 - 4%, mult în urma mediei UE. Ca să reducem risipa, trebuie să facem pe de o parte colectare selectivă la sursă și doi - presiuni pentru reciclare selectivă mai mare. Totodată, trebuie să facem presiuni și asupra companiilor pe principiul UE "poluatorul plătește" - aceste mari companii trebuie să respecte cotele de colectare, așa cum se întâmplă și în vestul civilizat", a declarat Dohotaru, la Parlament.

El le-a recomandat pe această cale românilor care cumpără mai mult decât consumă să își calculeze foarte exact coșul alimentar, tocmai pentru a arunca mai puțin.

"Există trei tipuri de risipă - avem la consumator, avem și la producător și aici trebuie lucrat, pentru că nu există totdeauna debușee pentru micii producători la noi, și un al treilea exemplu de risipă este la lanțurile de retail unde mâncarea expirată se aruncă. Acolo se poate lucra foarte serios cu o inițiativă legislativă pentru a reduce risipa și acea mâncare să fie dată, pentru că este păcat să aruncăm mâncarea", a adăugat Dohotaru.