ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce un USR-ist din Iași, pe nenumele lui Marius Bodea, programat de la centru pe demența „cancel culture”, a „denunțat” ca pe o „oroare culturală” amplasarea hartei României Mari într-un parc din oraș, un alt clonat al sectei BLM-iste de Dâmbovița, teleportat la Craiova, se împotrivește unui Festival consacrat ce poartă numele Românului Absolut Mihai Eminescu.

Fundația Europeană „Mihai Eminescu" și Academia Internațională „Mihai Eminescu" sunt două repere culturale românești care au întipărit numele lui Mihai Eminescu în mintea a sute de poeți din întreaga lume.

De peste un sfert de secol, Academia Internațională „Mihai Eminescu", condusă de prof. univ. dr. Ion Deaconescu, acordă premii și distincții celor mai importanți poeți din Europa, din America, din Asia, Africa și chiar Australia.

Este o veritabilă confrerie poetică, o confrerie de înalt prestigiu spiritual, cum puține sunt astăzi în lume.

Între membrii fondatori ai Academiei sunt nume celebre:

Slavco Almăjan; Eugénio de Andrade; Georges Astalos; Vincenzo Bianchi; Constantin Barbu; Ion Deaconescu; Oliver Friggieri; Eugéne Guillevic; Blaje Koneski; Ismail Kadare; Mario Luzi; Mateja Matevski; Czeslaw Milosz (laureat Premiul Nobel); Wole Soyinka (laureat Premiul Nobel); Edoardo Sanguineti; Osten Sjostrand; Takis Varvitsiotis (laureat Premiul Herder); Boris Visinski; Mimmo Morina.

Poeți, prozatori, dramaturgi, sculptori, traducători.

Un laureat al Premiului Herder (Takis Varvitsiotis), doi laureați ai Premiului Nobel (Czeslaw Milosz și Wole Soyinka), președintele Festivalului de la Struga (Boris Visinski)...

Demn de memorat este faptul că Fundația Europeană „Mihai Eminescu" este singura instituție din România care este invitată oficial de Academia Suedeză ca sa facă propuneri pentru posibili laureați ai Premiului Nobel.

Academia Internațională „Mihai Eminescu" organizează, de mai mulți ani, un celebru festival de poezie la Craiova. Festivalul este susținut de Primăria Craiovei și de mai mulți sponsori particulari.

Numai că în acest an s-a găsit un anonim, domnul Cezar Drăgoescu, ca să nu-l numim, membru în USR PLUS, membru în Consiliul Municipal Craiova, membru în general, care s-a împotrivit organizării Festivalului Internațional de Poezie „Mihai Eminescu".

Desigur, cititorii doresc să știe cine e acest ipochimen care vociferează împotriva organizării celebrului Festival.

Ca să fim obiectivi cităm din presa română. I se spunea „Grobianul”: „Candidatul rasist și grobian de la Dolj a fost retras de pe listele USR-PLUS. „Acest individ și alții ca el trebuie să dispară din viața publică” (Adevărul).

Așadar, Drăgoescu, cândva, „a fost retras de pe lista filialei USR-PLUS Dolj, unde se afla pe numărul 1 pentru Camera Deputaților, în urma unei decizii din partea Comisiei de Arbitraj a Alianței, a anunțat marți seară Laurențiu Dincă, un fost membru USR. Decizia vine după ce „Adevărul” a publicat o serie de mesaje interne în care Drăgoescu are un limbaj la adresa colegilor săi și dă dovadă de rasism și homofobie."

Numai că politicianul amator își înjură șefii de partid și îi ironozează ca un personaj care consumă medicamente necunoscute: „Cioloș e securistoid. Ghinea aduce cu Ciorbea".

Cităm tot din presa centrală: „Cezar Drăgoescu, cap de listă USR PLUS pentru Camera Deputaților în Dolj, s-a remarcat pe grupurile interne de comunicare printr-o serie de ieșiri grosolane la adresa liderilor Alianței Dacian Cioloș și Cristian Ghinea. Cezar Drăgoescu îl numește „țigan” pe Valeriu Nicolae. „Adevărul” a obținut mai multe conversații în care candidatul USR PLUS la parlamentare se manifestă grobian."

Împotriva acestui personaj bizar din Craiova, Academia Internațională „Mihai Eminescu" a produs un Protest, pe care îl publicăm în întregime:

Protest

Noi, poeți din 21 de țări ce vom participa la cea de-a IX-a ediție a Festivalului Mondial de Poezie „Mihai Eminescu”, am luat la cunoștință cu îngrijorare de faptul că domnul consilier municipal Cezar Drăgoescu a încercat să blocheze desfășurarea acestui eveniment cultural de rezonanță internațională, cerând eliminarea sprijinului financiar acordat de Primăria Municipiului Craiova.

Îi reamintim acestei persoane că, până astăzi, au participat la acest Festival câteva sute de poeți, poeți pe care îl considerăm a fi printre cei mai importanți din Europa. Sunt nume reprezentative ale literaturii lumii, mulți dintre acești scriitori fiind nominalizați la Premiul Nobel. Sunt prezenți la Festivalul Mondial de Poezie „Mihai Eminescu" președinți de academii, poeți, mari jurnaliști care au elogiat orașul Craiova, considerând Craiova ca fiind o citadelă a poeziei.

Astăzi, într-o epocă istorică tulburată, trebuie să ne unim pentru a întemeia un nou umanism, o altfel de concepție despre viață, viziune întemeiată pe înțelegere, dragoste, demnitate și adevăr.

Refuzăm să credem că respectivul consilier și ceilalți colegi ai săi (dintr-o grupare politică controversată) batjocoresc dragostea de cultură, omagierea marilor spirite, propria identitate națională. Poate fi o simplă rătăcire incultă, care trebuie îndreptată.

De aceea, protestăm vehement împotriva poziției „intelectuale" a acestui fals om politic, Cezar Drăgoescu. Politicianul se arată a fi împotriva Festivalul Mondial de Poezie „Mihai Eminescu", contra marilor poeți participanți, neavând respect pentru craiovenii iubitori de mare poezie.

O rugăm pe Doamna Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, ea însăși o iubitoare de poezie și cultură, susținătoare onestă a acestui Festival internațional, să primească gândurile noastre cele mai bune, fiindcă Domnia sa, Primar al Craiovei, a sprijinit acest eveniment cultural important.

Grație hotărârii sale, Poeziava triumfa în vechiul nostru oraș Craiova și craiovenii se vor bucura de arta vie adusă de pe toate continentele.


Trăiască poezia! "

Nu ar mai fi aproape nimic de comentat.

Nici n-am fi scris aceste rânduri despre acest personaj „politic". Mai ales că se spune de câteva secole că toți oltenii ar fi deștepți. Dar am vrea ca USR PLUS să afle ce fel de membri ține sub umbrela sa politică.